2011. március 6., vasárnap

Spenótos lasagne

Nagyon finom, nagyon egyszerű, és nagyon vegetáriánus! Talán meglepő, de szerintem húsraguval én még nem is ettem lasagnet, annak ellenére, hogy egy ropogósra sült csülköt bármikor bevállalok. Azaz a húshagyó lasagne, monopol státuszának, nálam sem elvi, sem egészségügyi oka nincs. Nem is nyújtanám tovább a bevezetőt, a végén még átgépelem a rövidke spenót szezont. Irány a piac, ugyanis friss, zsenge parajból az igazi!

Hozzávalók:

1 doboz lasagne tészta (50 dkg, de marad belőle)
50 dkg darabos, mirelit spenót (ha frisset vettünk, akkor 1 kg)
25 dkg juhtúró
20 dkg füstölt edami sajt
4 dl tejszín
2 dl tej
3 gerezd tisztított fokhagyma
2 ek liszt
3 ek vaj
frissen őrölt bors, 1 kk vegeta, 1/2 kk őrölt szerecsendió

Elkészítés:

Egy lábosban 1 ek olvasztott vajon, lassú tűzön, fedő alatt, felmelegítjük a spenótot. Ha frisset vettünk, akkor megmossuk a leveleket, és megpároljuk, majd késsel durvára daraboljuk a fonnyasztott leveleket. Ha  a spenót megfőtt, belemorzsoljuk a juhtúrót, hozzáöntünk 1 dl tejszínt, és alaposan elkeverjük. Fűszerezzük zúzott fokhagymával, és őrölt fekete borssal. Elkészítjük a besamelt. Vegetával, őrölt borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal. A tál alján vékony rétegbe elsimítunk egy adag besamelt. Nekem a fenti mennyiségből 4 rétegre futotta, egy 30*20 cm-es tepsiben. Szóval nagyjából a besamel negyedét használjuk fel.Ezután a tepsit kibéleljük a lasagne lapokkal. A tésztát nem kell előfőzni, mert a spenót is elég zaftos, a sajtszósz pedig az ízhatás fokozása mellett, kifejezetten a tészta megpuhítására szolgál. A lapokat nyugodtan törjük darabokra, hogy a széleknél is jól illeszkedjen a tál formájához. Ezután következik a spenót ( 3 adagra osztva). Újabb réteg lasagne lap, rá besamel, rá spenót. Még egy ilyen réteg következik, majd, ha elfogytak az alapanyagok, az utolsó réteg spenótot befedjük a tásztalapokkal, és a lasagne tetejét megkenjük a maradék besamellel. 200 Fokos sütőben, alufóliával lefedve 30 percig sütjük, majd további 10-15 percig fólia nélkül aranybarnára pirítjuk a lasagne-nk tetejét.

6 megjegyzés:

  1. Igaz nem írtad, de remélem a munkakeresés fronton is hasonló sikereket tudhatsz magadénak, mint ami a gasztronómiai fogadalmat illeti! ;) Gyakran kattintok ide, a receptek szuperek és tényleg nem nagy ördöngösség egyik sem. Kivéve talán a kiemelten macerásakat :P
    Nekem is van egy gasztroblogom, egy kedves ismerősömmel együtt írjuk. Ha van kedved, néha kattints ide: fozomamik.blogspot.com
    Csak így tovább!
    üdv

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök, hogy írtál, Te vagy az első, akit nem ismerek személyesen is!

    Lehet, hogy munkafronton is fogadkozásba kellene kezdenem..:)

    A kiemelten macerás recepteket, úgy a legkönnyebb elkészíteni, ha az ember másra hagyja a piszkos munkát, mint azt a pilmenyi esetén tettem;)

    Megnéztem a blogotokat, és csak pártolni tudom a felhasznált fokhagyma mennyiségét, én is nagy vámpírüldöző vagyok:)

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. szerintem ismerjük egymást, csoporttársak voltunk az egyetemen! :) Feltéve, ha Te Adrienn vagy, de mivel többször kiírtad FB-ra, és én onnan találtam ide, ezért szinte biztosra veszem...

    éljen a fokhagyma!!! :)

    VálaszTörlés
  5. Nem tudtam, hogy Te vagy, de örülök, hogy ilyesmire adtad a fejed. A babádhoz pedig gratulálok!

    Ma reggel egy bravúros mozdulattal sikerült a megjegyzéseddel együtt postolni a receptet, sorry.

    VálaszTörlés
  6. Semmi gond. Én meg véletlenül kiírtam a teljes nevedet, de amint leesett, rögtön töröltem is! remélem elég gyors voltam.

    Köszönöm a gratulációt! Lassan már 1 éves lesz... hihetetlen! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...