2011. március 10., csütörtök

Vareniki krumplival

Idén télen Szlovákiában voltunk síelni. Hogy a sporteseménynek induló utazás, hogyan "fajult" el számomra gasztronómiai élménnyé nem nehéz kitalálni, ha valaki ismeri a szomszédos ország konyháját. Gyerekként rengeteget kirándultunk Párkányba, és a helyben fogyasztott elképesztően finom sztrapacska mellett, hatalmas mennyiségű Deli csoki zsákmánnyal tértünk haza a nap végén. Néhány évvel később, kicsit idősebben a Tatranszky caj élményével is gazdagodhattam, de nem szűnt meg elkötelezett rajongásom a szlovák kulinária iránt. Így idén télen frissen műtött lábbal első sorban a fél panzió, és nem a lejtők oltárán tudtam áldozni. A kint töltött 5 nap bőven elég volt arra, hogy feltörjenek gyermekkorom gasztrotúráinak nosztalgikus emlékei, ezért hazafelé mirelit varenikivel gyarapítottam csomagjaink számát. Még szereztem be ezt azt, de ez a későbbi bejegyzésekből úgyis kiderül.

Hozzávalók:
1 csomag mirelit vareniki
1 szlovák sítúra
Amennyiben a fentiek beszerzése nehézségekbe ütközne, a következőt javaslom:

0,5 kg liszt
2 tojás
annyi víz, hogy nyújtható tésztát kapjunk
só, bors
40 dkg krumpli
1 fej vöröshagyma
2 ek zsír
20 dkg húsos kolozsvári szalonna
2 dl tejföl

Elkészítés:
Síelj pár napot, majd hazafelé ugorj be egy hipermarketbe, vagy...

A lisztet tojással, csipetnyi sóval, kevés vízzel összegyúrjuk. A tésztát pihentetjük. A meghámozott krumplit sós vízben kifőzzük, pürésre törjük. A zsírt egy serpenyőben felolvasztjuk, és megpirítjuk rajta a finomra vágott hagymát. A hagymás zsírt összedolgozzuk a krumplipürével, és sóval, borssal ízesítjük.A tésztát átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk. Vizes pohárral szaggass köröket, vagy, ha szép cakkos szélű tésztát szeretnél, akkor a pohár szájának körvonalát derelyevágóval vágd ki a tésztából. A körök közepére púpos evőkanálnyi krumplimasszát töltünk, majd a kiszaggatott tésztakorongot félbe hajtjuk, és széleit újainkkal alaposan összenyomkodjuk. A varenikit lobogó sós vízben 10 perc alatt készre főzzük. A batyuk feljönnek a víz színére, ha elkészültek. Eközben a hagymához használt serpenyőben kisütjük a felkockázott kolozsvári szalonnát. A megfőtt tésztáról leöntjük a vizet, és összekeverjük a szalonnás zsiradékkal. Tejföllel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...