Nagyon finom, nagyon egyszerű, és nagyon vegetáriánus! Talán meglepő, de szerintem húsraguval én még nem is ettem lasagnet, annak ellenére, hogy egy ropogósra sült csülköt bármikor bevállalok. Azaz a húshagyó lasagne, monopol státuszának, nálam sem elvi, sem egészségügyi oka nincs. Nem is nyújtanám tovább a bevezetőt, a végén még átgépelem a rövidke spenót szezont. Irány a piac, ugyanis friss, zsenge parajból az igazi!
Hozzávalók:
1 doboz lasagne tészta (50 dkg, de marad belőle)
50 dkg darabos, mirelit spenót (ha frisset vettünk, akkor 1 kg)
25 dkg juhtúró
20 dkg füstölt edami sajt
4 dl tejszín
2 dl tej
3 gerezd tisztított fokhagyma
2 ek liszt
3 ek vaj
frissen őrölt bors, 1 kk vegeta, 1/2 kk őrölt szerecsendió
Elkészítés:
Egy lábosban 1 ek olvasztott vajon, lassú tűzön, fedő alatt, felmelegítjük a spenótot. Ha frisset vettünk, akkor megmossuk a leveleket, és megpároljuk, majd késsel durvára daraboljuk a fonnyasztott leveleket. Ha a spenót megfőtt, belemorzsoljuk a juhtúrót, hozzáöntünk 1 dl tejszínt, és alaposan elkeverjük. Fűszerezzük zúzott fokhagymával, és őrölt fekete borssal. Elkészítjük a besamelt. Vegetával, őrölt borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal. A tál alján vékony rétegbe elsimítunk egy adag besamelt. Nekem a fenti mennyiségből 4 rétegre futotta, egy 30*20 cm-es tepsiben. Szóval nagyjából a besamel negyedét használjuk fel.Ezután a tepsit kibéleljük a lasagne lapokkal. A tésztát nem kell előfőzni, mert a spenót is elég zaftos, a sajtszósz pedig az ízhatás fokozása mellett, kifejezetten a tészta megpuhítására szolgál. A lapokat nyugodtan törjük darabokra, hogy a széleknél is jól illeszkedjen a tál formájához. Ezután következik a spenót ( 3 adagra osztva). Újabb réteg lasagne lap, rá besamel, rá spenót. Még egy ilyen réteg következik, majd, ha elfogytak az alapanyagok, az utolsó réteg spenótot befedjük a tásztalapokkal, és a lasagne tetejét megkenjük a maradék besamellel. 200 Fokos sütőben, alufóliával lefedve 30 percig sütjük, majd további 10-15 percig fólia nélkül aranybarnára pirítjuk a lasagne-nk tetejét.
Igaz nem írtad, de remélem a munkakeresés fronton is hasonló sikereket tudhatsz magadénak, mint ami a gasztronómiai fogadalmat illeti! ;) Gyakran kattintok ide, a receptek szuperek és tényleg nem nagy ördöngösség egyik sem. Kivéve talán a kiemelten macerásakat :P
VálaszTörlésNekem is van egy gasztroblogom, egy kedves ismerősömmel együtt írjuk. Ha van kedved, néha kattints ide: fozomamik.blogspot.com
Csak így tovább!
üdv
Nagyon örülök, hogy írtál, Te vagy az első, akit nem ismerek személyesen is!
VálaszTörlésLehet, hogy munkafronton is fogadkozásba kellene kezdenem..:)
A kiemelten macerás recepteket, úgy a legkönnyebb elkészíteni, ha az ember másra hagyja a piszkos munkát, mint azt a pilmenyi esetén tettem;)
Megnéztem a blogotokat, és csak pártolni tudom a felhasznált fokhagyma mennyiségét, én is nagy vámpírüldöző vagyok:)
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésszerintem ismerjük egymást, csoporttársak voltunk az egyetemen! :) Feltéve, ha Te Adrienn vagy, de mivel többször kiírtad FB-ra, és én onnan találtam ide, ezért szinte biztosra veszem...
VálaszTörléséljen a fokhagyma!!! :)
Nem tudtam, hogy Te vagy, de örülök, hogy ilyesmire adtad a fejed. A babádhoz pedig gratulálok!
VálaszTörlésMa reggel egy bravúros mozdulattal sikerült a megjegyzéseddel együtt postolni a receptet, sorry.
Semmi gond. Én meg véletlenül kiírtam a teljes nevedet, de amint leesett, rögtön töröltem is! remélem elég gyors voltam.
VálaszTörlésKöszönöm a gratulációt! Lassan már 1 éves lesz... hihetetlen! :)