2011. március 15., kedd

Tai leves

Ezt a receptet barátnőm nagymamájától kaptuk meg. Úgy látszik a magyar nagymamák tanyasi hús levessel kényeztetik unokájukat, az amerikaiak viszont pikáns tai levessel kedveskednek kicsiny magzatjaiknak. Ahány ház annyi szokás ugyebár. mielőtt gonosz előítéleteink lennének,ez a leves nem a konzervből, vagy mikróból ugrik a tányérunkba, valami dehidratált űrhajós fogásként. Tudni kell, hogy az amerikai nagymama, is magyar nagymamaként kezdte egykor, ahogy tulajdonképpen ez a kókusztejes, limeos ízorgia is mezei tyúkhúsleves alapra épít. Úgyhogy amerikai nagymama nemhogy spórol, de amolyan szuper nagyiként, megsokszorozott energiával csak úgy mellesleg összeüt egy tyúkhúsleveset, majd neki is állhat a komplikáltabb, messze föld ízeit idéző, mesésen különleges fogás elkészítéséhez. RESPECT

Amik nemrég még itthon különlegességnek számítottak:


2 kisebb csontos csirkemell (kb 1 kg)
1/4 fej zeller
1 db fehérrépa
3 db sárgarépa
1 fej hagyma
30 dkg champignon gomba
3 db citrom
5-10dkg frissen reszelt gyömbér
2 konzerv kókusztejet (egyenként 400 ml)
2 db chili maggal együtt
só, bors

Amit szívvel lélekkel teszünk:

A hagymát meghámozzuk 4 felé vágjuk. A sárgarépát, fehérrépát megpucoljuk, és először félbe vágjuk, majd hasábokra szeleteljük. A zellert megtisztítjuk. A zöldségeket  3 l vízzel, és a csirkemellel lassú tűzön feltesszük főni. Megsózzuk, frissen őrölt borssal ízesítjük. Kb. 3 óra elteltével a levesből a húst kivesszük, a lét sűrű szitán átszűrjük, hogy a zsírosabb rész, és a zöldségek is fenn akadjanak. A zöldségekre nem lesz szükségünk. A csontról lefejtjük a húst, és falatnyi cafatokra vágva, visszatesszük a leszűrt húsleveslébe.A léhez adjuk a megtisztított, vékonyan felszeletelt gombát (én dörzsis, alaposan bevizezett szivaccsal szoktam ledörzsölni a külső piszkos hártyát), és a megmosott, felkarikázott citrom szeleteket. A levest reszelt gyömbérrel, és vékony szeletekre vágott chili paprikával ízesítjük. Hozzáöntjük a kókuszlevet, és lassú tűzön további 1/2 óra alatt összefőzzük az ízeket. Vigyázzunk, ha túlfőzzük a citrom a túl forró lében megkeseredhet. 
 

2 megjegyzés:

  1. Mami büszke lenne rád :) én az vagyok!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, nagyon aranyos vagy! Lefagyasztottam egy adagot, lehet, hogy azt majd sikerül nem keserűre felfőzöm...:) Na tiszta ciki, most itt is lebuktam, hogy keserű lett, meg, hogy ételt fagyasztok. Holnap délben sashegyen várok minden elszánt gasztronómust, aki kővel akarna ezért megdobálni...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...