2011. március 18., péntek

Sajttorta lime-mal

A képre több mentségem is van. Az egyik a gagyi turista gépem, a másik, hogy egy éhes férfit még csak csak feltartóztatok, de mit kezdjek 3 desszertre ácsingózó, ereje tejében lévő férfival, és két kritikus barátnővel, akiket ráadásul vacsoracsatára invitáltam. Marci bátorítólag csak annyit mondott a fényképek kiválasztásánál, hogy inkább a tálalást követő 10. percben keletkezett morzsákat kellett volna lefotóznom....
A gyengén sikerült képtől elvonatkoztatva tényleg fantasztikusan finom ez az édesség. Ajánlom mindazoknak, akik minimális munkával nagyot szeretnének villantani egy cukrászremeknek tűnő, csillogó tetejű szépséggel ismerőseik előtt, miközben lesütött tekintettel mondhatják a tálalást követően, hogy "ugyan semmiség!"és csak ők tudják, meg a blog 20 fős olvasótábora, hogy valóban az, és nem csak ál szerénykedett a ház asszonya.

Szépségverseny kellékei:

25 dkg teljes kiőrlésű keksz (győri zab)
10 dkg vaj
50 dkg natúr vajkrém (sznoboknak philadelphia)
2 ek liszt
15 dkg cukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 pohár citromos activia joghurt
3 tojás
1 db citrom
3 db lime
1 zacskó zselatin

"Á semmiség...":

A kekszet késes, konyhai robotgéppel morzsásra daráljuk (nekem 2 adagban sikerült). Eközben a vajat egy mély tálban mikróban legfeljebb egy perc alatt megolvasztjuk. A folyékony vajjal összedolgozzuk a kekszdarát, és egy kapcsos (24 cm átmérőjű) sütőforma aljában, egyenletesen elegyengetjük. 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. A tojásokat a cukor felével, robotgéppel habosra verjük. Először a fehérjét, majd a sárgáját. Ezután a többi hozzávalót (vajkrém, maradék cukor, vaníliás cukor, liszt, joghurt) is elkeverjük a  robotgéppel. A citrom reszelt héját belereszeljük a sajtkrém masszába, és a fél citrom levét hozzá csavarjuk. A felvert tojáshabbal összeforgatjuk a sajtkrémet. A masszát a kihűlt kekszalapra lapátoljuk, és a 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük. A tortát kihűtjük. A zselatint a zacskón szereplő leírás szerint elkészítjük. A torta tetejét ízlésesen befedjük, a vékonyra szeletelt lime, és citrom karikákkal, és leöntjük a zselével. Kb. 2-3 órára hűtőbe tesszük.

5 megjegyzés:

  1. Zsolti már hetek óta nyaggat, hogy anyukám nyomdokaiba léphetnék és készíthetnék neki sajttortát. Igaz, anyum túrótortát süt neki, szinte heti rendszerességgel, de most sajttortára fáj a foga. A mostani bejegyzésed tehát egy jelnek veszem, és kipróbálom a hétvégén, ha már 100%-as leszek. :)
    Majd abban is segíthetnél, hogy az utolsó napomon milyen sütit vigyek be az irodába, amit egyszerű elkészíteni (mert, hogy a költözés és takarítás mellett nem lesz rá sok időm), mégis fincsi.
    előre is kösziiii a tippeket :)

    VálaszTörlés
  2. Na, ennek örülök, majd várom a beszámolót, hogy hogy sikerült. Tényleg nagyon egyszerű elkészíteni, persze erről Zsoltinak nem kell tudnia:) A tetejére pedig akármilyen szezonális/kedvenc gyümölcsöt tehetsz, csak nekem passzolnia kellett az ázsiai menümhöz. Búcsú süti....esetleg muffin, vagy ez a torta még egyszer, úgyis annyira finom;)

    VálaszTörlés
  3. Jó ez a recept, szép a blog, de a helyesírás nem mindig pontos! Sajttorta lime-mal a cím helyesen.

    VálaszTörlés
  4. Kedves névtelen! köszönöm, hogy szóltál. Megnéztem, és valóban igazad van, lime-mal javítva. Ha van ötleted arra is, hogy lehetne étvágygerjesztőbb képet készíteni erről a tortáról, akkor végérvényesen leköteleznél:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon is étvágygerjesztő, ha előttem lenne, nem tudnék ellenállni. A sajttortákat amúgy sem szokták túldíszíteni. (Ételfotózáshoz sajnos nem értek.)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...