Ab ovo ledae, kaptam egy gasztro könyvet páromtól karácsonyra, aztán kaptam egy nyulat (már lelőve) anyukám párjától, aki vadászik, így azt gondoltam, hogy itt az ideje, hogy viszonozzam a kedvességüket, és én is adjak valamit. Így került az asztalunkra, a pénteki, családi ünnepségen Fenkata. A könyv Mark Crick szerzeménye, a Kafka levese. Különböző elismert írók stílusában ad elő recepteket, rövid történetekbe építve a főzést. A Fenkata Homérosz stílusában lett lejegyezve, ami bevallom nem könnyítette meg az elkészítést. A Procedúra úgy nézett ki, hogy először lefordítottam a receptet érthető, emberi nyelvezetre, majd neki álltam elkészíteni. A nyusziról a marhapörköltnél már tettem említést, összefoglalva már majd kiugrott a bőréből, hogy végre vele is foglalkozzanak. Így, hogy majdnem beköszöntött a tavasz, a fagyasztóm azon része is kiengedett a tavaszi nap első sugaraitól, ami eddig vastag, jeges, jégburok fogságába tartotta nyuszit.
Amire vadásszunk:
1 nyúl
1 zacskó tagateille (50 dkg)
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma (az eredeti receptben 3 van, de fokhagyma kapcsán is szeretek túlzásba esni)
10 db friss hámozott pardicsom
1 dl ketchup (eredeti recept parpürét ír)
1 dl vörösbor (jó, jó ebből is kevesebbet kellett volna, de finom volt)
2 db közepes burgonya, apró kockára vágva
4 db közepes sárgarépa
10 dkg zenge zöldborsó
olívaolaj
3 babérlevél, só, bors 4-5 ág kakukkfű, 1 csokor petrezselyem durvára vágva, 1,5 kk őrölt rozmaring, vagy, akinek van friss 2 ágacskát tegyen bele, és hozzon nekem is a receptért cserébe:)
Józsi levadászta, Adri megfőzte...:
A nyuszi már nem volt egyben, mikor hozzám került, szóval nekem annyi volt a dolgom, hogy a csontról leszedjem a húst (minél többet), és 2*2 cm-es kockákra vágjam, majd sóval, borssal fűszereztem. Ez laza 1 órát vett igénybe, és ennél a résznél azt hittem, hogy nem fogok vacsorázni, de közvetlenül ezután drasztikus fordulat állt be. Egy nagy teflonserpenyőben felmelegített olívaolajon kisütöttem a húskockákat (nagyjából 3 adagban), amiknek olyan mennyei illata volt, hogy elveimet feladva, megváltoztattam a véleményemet a vacsorát illetően. A megpirított húskockákat felöntöttem borral, és a babérlevél kivételével hozzáadtam a fűszereket. Ebben a pácban, az edényt lefedve, kb. 1 órára félretettem. Ezalatt megpucoltam, és feldaraboltam a zöldségeket. A paradicsomok alján kereszt alakban bemetszettem a héjukat, és egy edényben, annyi forró vízzel, ami teljesen ellepte, leöntöttem, majd állni hagytam, míg a héjuk fel nem penderedett egy kicsit, hogy késsel könnyen lehámozhassam. A répát vékonyan felkarikáztam, a hagymát finomra aprítottam, a krumplit, paradicsomot apró kockákra vágtam. Egy edényben olajon megdinszteltem a hagymát, hozzáadtam a zúzott fokhagymát. Mikor kiengedte az illatát, belekevertem a paradicsomot, ketchupot, és a zöldségeket. Babérlevéllel ízesítettem, és nagy lángon 15 percig rotyogtattam. Ezután a paradicsomos zöldségraguhoz öntöttem a boros páclében ázó húskockákat, lével együtt, és mérsékelt tűzön további 1,5 órát főztem, míg a hús mesésen omlóssá nem vált. Már csak annyi a dolgunk, hogy kifőzzük a tésztát. Mi reszelt parmezánnal ettük.
Isteni finom lett👌Köszönöm a receptet🙏
VálaszTörlés