2011. február 24., csütörtök

Marhapörkölt

Minden hónapban előre eltervezem, hogy mit fogok főzni. Ehhez aztán elkészül a bevásárlólista, majd általában a koncepciózusan összevásárolt hozzávalókból ezt követően teljesen más ételeket készítek. Most is ez történt, azzal a különbséggel, hogy fogalmam sincs miért vettem eredetileg a marhacombot, ami türelmesen várt a mélyhűtő alján a sorsára. Nála csak a fridzsider őslakójának számító nyuszi az elhanyagoltabb, mert még nem volt szívem felébreszteni téli álmából. A marhacombot azonban nem kímélhettem tovább, már csak azért sem, mert párom már nagyon a vesztét akarta. Nem kifejezetten a comb volt neki ellenszenves, hanem pörköltet kívánt. Igazából valószínűleg fogalma sincs, hogy ez egy marha feláldozásával jár, szóval nem háríthatom át rá a teljes felelősséget. A munka "piszkos" részét én végeztem el.


Talált tárgyak osztálya:

50 dkg marhacomb
1 nagy fej vöröshagyma
2 nagy paradicsom
2 nagy zöldpaprika
1 dl ketchup
1 dl vörösbor
1 ek erős pista
1 db marhahúsleves kocka
1/2 kk őrölt kömény
2 kk pirospaprika, só
1 ek zsír

Az áldozat előkészítése:

A megpucolt hagymát finomra aprítom. A paradicsomot, paprikát megmosom. A paprikát kimagozom, és a zöldségeket szintén nagyon apróra kockázom. A húst 2*2 cm-es kockákra vágom. Egy lefedhető serpenyőben magas lángon megolvasztom a zsírt, és megdinsztelem rajta a hagymát. Ezután a serpenyőbe teszem a húst, és minden oldalát megpirítom. Befűszerezem a köménnyel, és paprikával. 2 dl vizet melegítek, és feloldom benne húsleveskockát. A vízzel két részletben felöntöm a pörköltalapot, hogy a hús puhára párolódjon. Másodszorra akkor öntöm fel, ha már elfőtt róla az első adag víz. Végül hozzáadom az apróra vágott paradicsomot, paprikát. Ízesítem ketchuppal, és erős pistával, és alaposan elkeverem a hozzávalókat. Felöntöm a borral, és kevergetem, hogy az alkoholtartalom elillanhasson. Megkóstolom, ha kell sózom. A húsleveskocka miatt nem biztos, hogy szükséges. Fedő alatt, lassú tűzön 1,5 órán keresztül omlósan puhára párolom. A zöldségek ezalatt pedig sűrű ízletes szósszá főnek össze. Mi hagymán, és füstölt, húsos szalonnán pirított tarhonyával ettük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...