2015. január 29., csütörtök

Tárkonyos csirkeraguleves

Nemrég reklamáltam, hogy idén még nem is volt igazi tél, hát tessék. Úgy látszik, hogy odafent a pénztártól való távozás után is elfogadnak reklamációt, mert már egy hete konstans fagypont körül van a hőmérséklet, aminek köszönhetően a reggeli kutyasétáltatás szeánsz kibővült az ablak kaparással. Habár nőknél az ehhez hasonló inkonzisztencia még bele is férne, hogy most meg azért reklamálok, mert hideg van, ráadásul ez még magyar lélek kompatibilis cselekedet is lenne, inkább formabontó módon úgy döntöttem, hogy ha az élet téllel kínál, forró, laktató, pikáns levest csinálok belőle.

Citromból limonádé:
3 db sárgarépa meghámozva, felkarikázva
2 db fehér répa, meghámozva, felkarikázva
1/2 db kisebb zellergumó meghámozva, felkockázva
30 dkg gomba megtisztítva, vékonyan felszeletelve
1 fej vöröshagyma finomra vágva
1 dl száraz fehérbor
1 knorr alaplé kocka
50 kg csirkemell falatnyi kockára vágva
2 dl tejföl
1 ek liszt
2 ek mustár
2 tk tárkony
1 citrom kifacsart átszűrt leve
2 gerezd fokhagyma összezúzva
2 l víz
só, frissen őrölt bors
1tk provence-i fűszerkeverék
2 ek olaj
1 ek vaj

A csirkemell csíkokat befűszerezem sóval borssal és a provence-i fűszerkeverékkel. Egy serpenyőben felolvasztom a vajat és közepes lángon megpirítom a csirkemell csíkokat. Egy nagy lábosban a felhevített olajon megdinsztelem a hagymát. Ha lepirult hozzáadom a felszeletelt gombát és sóval, 1 tk tárkonnyal fűszerezem. Közepes lángon hagyom, hogy a gomba elforrja a levet amit engedett, majd hozzáöntöm a bort. Hagyom, hogy a bor a felére beforrjon, majd hozzáadom a többi zöldséget és 10 perc alatt megpirítom őket. A vízforralóban 2 l vizet forralok, amivel felöntöm a zöldségalapot. Hozzáadom a húsleves kockát és fedő alatt puhára főzöm a zöldségeket nagyjából 30 perc alatt. Eközben összekeverem a lisztet a tejföllel, mustárral és a fokhagymával. A levest ha a zöldségek már félig megpuhultak behabarom a tejfölös keverékkel és visszateszem a levesbe a csirkét. A leveshez csavarom 1 citrom levét, és sóval borssal fűszerezem ízlés szerint, ha kell még egy kis tárkonyt adok hozzá. További 15 perc alatt lassú tűzön összerottyantom a hozzávalókat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...