2015. január 4., vasárnap

Korhely lencseleves aszalt szilvával


Nézegettem a blogokat és míg mindenhol lencseszezon volt 1-én, 2-án, addig én az új évet teljesen ignorálva melegszendvicset és ehhez hasonló aktualitásokat postoltam. Úgy voltam vele, hogy hiába írnám le az év első napján a gazdagságot hozó lencsereceptemet, úgysem találok olyan lelkes és főleg józan embert, aki a "másnappal" megküzdve elkészítené. Amiért mégis melegen ajánlom, hogy tartsátok meg emlékezetetekben ezt az ételt, az a korhelyleves másnaposság elleni csodaszer volta valamint, hogy végre elrugaszkodunk az unalmas lencsefőzelék talajáról. Szóval ez így tényleg amolyan kellemeset a hasznossal recept.

Amit még 31-én érdemes megtenni:

50 dkg füstölt csülök (1 éjszakára hideg vízbe beáztatva)
25 dkg lencse (1 éjszakára hideg vízbe beáztatva)
40 dkg savanyú káposzta kiöblítve, felaprózva
20 dkg magozott aszalt szilva vékonyan felcsíkozva
4 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
2 kk borsikafű
1 tk ecet
1 tk cukor
1 nagy fej hagyma meghámozva, félbevágva
rántáshoz:
2 ek olaj
2 gerezd fokhagyma finomra zúzva
3 ek liszt
1 tk piros őrölt paprika

A csülköt lassú tűzön a hagymával, 2 babérlevéllel és 2 gerezd fokhagymával feltesszük főni egy fazékba 2,5 l hideg vízzel együtt. Ha a hús puhára főtt kivesszük a főzőléből és félretesszük. A levesbe beletesszük a káposztát és a lencsét. Ha szükséges fűszerezzük sóval és megszórjuk borsikafűvel valamint  a maradék 2 babérlevéllel és kb. 30 perc alatt puhára főzzük a lencsét. Eközben elkészítjük a rántást. A sűrítéshez az olajat egy serpenyőben felmelegítjük, majd rászórjuk a lisztet és aranybarnára pirítjuk folyamatos kevergetés mellett. A rántást félrehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a paprikát és a fokhagymát, majd fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett felöntjük 1,5 dl hideg vízzel. Mielőtt berántanánk a levest kiszedjük belőle a hagymát, fokhagymát babérleveleket. A kihűlt húst falatnyi cafatokra vágjuk és visszatesszük a levesbe az aszalt szilva csíkokkal együtt. A levesből kiszedünk egy merőkanál levet és a rántáshoz keverjük, majd a rántást folyamatos keverés mellett a leveshez adjuk. A levest beízesítjük ecettel, cukorral, ha szükséges még után fűszerezzük (sóval, borsikafűvel) és lefedve 10 perc alatt közepes tűzön összerottyantjuk a rántással. Tejföllel és kenyérrel kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...