2015. január 5., hétfő

Káposztás bab füstölt vegyes hússal

Ha léteznek égben köttetett frigyek hát ez az. Ráadásul a káposztás bab igazi "zsák a foltját" megoldás a korhely lencselevessel kombinálva, mert gyakorlatilag paralel elkészíthető. Még ha a gyomrunk nem feltétlenül lesz hálás ezért a  párosításért, talán az ünnepek alatt edzésben tartott hasunk megbirkózik vele és a jó hír, hogy a káposztás ételek mint ahogy a jó bor egyre jobbak lesznek az idő múlásával, szóval nem kell a hetedikben megismert falánkság bűnének oltárán feláldoznunk magunkat, ehelyett elég több nap alatt megküzdenünk ezzel a fogással, bár az sem árt, ha kérjük a közönség azaz egy kisebb vendégsereg segítségét. 

Ha már megvettük a doboz Rennie-t:
60 dkg savanyú káposzta kiöblítve, felaprítva
80 dkg füstölt hús vegyesen (50 dkg csülök, 20 dkg tarja, 1/2 szál száraz kolbász)
2 db vörösbab konzerv átöblítve, lecsepegtetve
1 fej hagyma félbevágva
2 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
2 chili paprika
1 kk borsikafű
Rántáshoz:
2 gerezd fokhagyma finomra zúza
3 ek liszt
2 ek olaj
1 tk piros őrölt paprika
A csülköt és a tarját egy estére áztassuk be hideg vízbe, majd öntsük le az áztatólét róla és egy fedhető lábosban öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi a húsokat. Adjuk hozzá a babérlevelet és a hagymát, fokhagymát majd fedő alatt főzzük puhára kis lángon. Ha a húsok már puhára főttek vegyük ki őket és vágjuk nagyobb darabokra őket. Ezután adjuk hozzá a káposztát és a babot és fűszerezzük borsikafűvel, majd lefedve pároljuk puhára a káposztát. Ezalatt készítsük el a rántást. Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük, majd rászórjuk a lisztet és aranybarnára pirítjuk. A rántást félrehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a paprikát és a fokhagymát, majd fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett felöntjük 1 dl hideg vízzel, valamint keverjünk hozzá további 1,5 dl-t a főzelék főzőlevéből. A főzelék ha még túl leveses lenne 2 merőkanál főzőlevet öntsünk le róla, vegyük ki a babérleveleket és hagymaféléket és dobjuk ki, majd folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a rántást és sűrítsük be a káposztás babot. 10 perc alatt összerottyantjuk. Tejföllel kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...