2015. január 2., péntek

Serranoba csavart pulyka pikáns töltelékkel

A kép alapján lehet, hogy a töltelék egész más miatt hívja fel magára figyelmet, de higgyétek el, hogy a valóságban nem a szürreálisan zöldes sárga színe miatt került fókuszba, hanem tényleg elképesztően fűszeres és finom már önmagában is ez a töltelék, amit a pulyka mellé köretként is nyugodtan lehet adni, amolyan két legyet egy csapásra megoldásként. Szóval bátran próbáljátok ki, valamint melegen ajánlom, hogy a pulykát nyugodtan spékeljétek meg szalonnával és fokhagymagerezddel, valamint a Serrano is bátran cserélhető a sokkal olcsóbb, de több zaftosságot biztosító baconszalonnára. A száraz pulykamell és a vendégek egyaránt hálásak lesznek majd érte.

Belbecs:

2 pulykamellfilé (1,3 kg)
2 csomag (2x80g) Serrano sonka
1 fej vöröshagyma finomra vágva
2 gerezd zúzott fokhagyma
175 gr arborio rizs
15 dkg tóalmási csípős kolbász összemorzsolva
10 dk cheddar sajt
1 kis doboz (70g) sűrített paradicsom konzerv
10 dkg sült paprika felkockázva
6 dl forró vízben feloldott Knorr házias levesalap konzerv - és esküszöm, hogy ezért nekem senki sem fizet, de miért nem?! :)
1 ek olaj

Az olajat forrósítsuk fel egy lefedhető teflonserpenyőben és pirítsuk meg rajta a hagymát. Adjuk hozzá a kolbászt és a fokhagymát és pirítsuk addig, míg a kolbászból kisül a zsír. Keverjük hozzá a sűrített paradicsomot és a rizst, majd forgassuk össze, hogy a keverék jól bevonja a rizsszemeket. Felöntjük az alaplével és fedő alatt  20-25 perc alatt lassú tűzön puhára pároljuk. A pulykamelleket vágjuk be hosszába, majd hajtsuk szét mint egy könyvet. Tegyük a húst dupla réteg folpack közé majd lapítsuk a szétnyitott pulykamell szeleteket 1 cm vékonyra. A hús összeállításához fektessünk dupla réteg folpackot a munkalapra. A serrano szeleteket fektessük egymás mellé úgy, hogy kissé fedjék egymást, majd fektessük a sonkára a pulykamellet.  A tölteléket oszlassuk el a húson úgy, hogy a hús széleit körben 2 cmre üresen hagyjuk, hogy majd fel tudjuk tekerni. A sajtot szeleteljük fel és a sajtrudakat fektessük a töltelékre, a pulyka hosszabb oldalával párhuzamosan, majd a folpack segítségével tekerjük fel a húst, úgy, hogy a pulykamell a tölteléket teljesen lezárja. A folpackból kivett húst egy vékonyan kivajazott tepsibe helyezzük, az illesztett részével lefelé, hogy ne nyíljon szét, majd fóliával lefedve 180 fokos sütőben, légkeveréses funkción, 60 perc alatt készre sütjük. Hústűvel ellenőrizhetjük, hogy a belseje is átsült már. Krumplipürével, vagy a kimaradt rizses töltelékkel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...