2015. január 1., csütörtök

Karácsonyi sertés rilette

Belenézek a hűtőmbe, már ha ki merem nyitni, mert elég nagy a kockázat, hogy egy durvább kajalavina betemet, mert utolsó alkalommal nem ügyesen jengáztam vissza a 325 féle ünnepi ételt. Valahogy ez a dömping nem igazán látszik meg a blogon, ezért aztán úgy döntöttem, hogy ezen a helyzeten sürgősen változtatni kell és az ünnepek alatt lefőzött ételekkel megsorozom a blogot. induljunk hát neki egy kis malacos szerencsekapirgálásnak ezzel a fantasztikus pástétommal.

Szerencsevadászat:
1 kg dagadó 2x2 cm-es kockákra vágva
5 gerezd fokhagyma összezúzva
10 borókabogyó durvára törve
1 tk kínai ötfűszerkeverék
5 babérlevél
4 szál kakukkfű levélkéi
4 ek kacsazsír felolvasztva
4 cl Calvados
Só, frissen őrölt bors

A kacsazsír és a babérlevelek kivételével minden hozzávalót forgassunk össze egy nagy tálban, hogy alaposan összekeveredjenek és egy éjszakára tegyük a hűtőbe. Másnap a húskeveréket tegyük egy lefedhető sütőben is használható tálba, tegyük hozzá a 3 babérlevelet és öntsük fel 3 dl vízzel, vagy annyival ami épp ellepi a húst és kis lángon addig melegítsük, míg forrni nem kezd, majd tegyük a 180 fokra előmelegített sütőbe 2,5-3 órára. A sütés felénél egyszer alaposan keverjük át. Hagyjuk kicsit hűlni, majd a levet öntsük le a húsról, a keveréket pedig késes robotgépben darabosra aprítjuk. A húspépet pástétomos tálra szedjük, leöntjük a húslével és egész borókabogyóval és babérlevelekkel díszítjük a pástétom tetejét. Ha ezzel is megvagyunk kanállal egyenletesen elosztjuk a rilette tetején a felmelegített kacsazsírt és 2-3 órára a hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon. Pirítóssal és csemegeuborkával tállaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...