2015. január 10., szombat

Filet mignon zöldborsmártással

Egy steak receptet már tartalmaz a blog, és őszinte leszek ez a szám nem véletlenül nem duzzadt tovább az elmúlt években. Valahogy nem vagyok elkötelezett híve ennek a műfajnak. Sőt a megrögzött steakesek szemében valószínűleg kifejezetten barbárnak számíthatok - figyelem, most egy gyönyörű paradoxon következik - mivel én ha már rászánom magam egy 15-20 dkg-os összefüggő marhadarab elfogyasztására, azt csakis átsütve tudom elképzelni, nálam ez véresen szóba se jöhetne.  A most közzétett verzió azonban nekem is őszintén ízlett. A steaknél a tiszta íze miatt gyakorlatilag az alapanyag beszerzésén múlik a project sikerességének jelentős része. Én ezúttal is a MészárSteak legelőjéről tereltem el egy marhát, és ami szerintem egész kiemelkedővé tette ezt a filet mignont az a zöldborsmártás, ami visszafogott pikánságával ölelte körbe a bélszín javát.

Múúúúhahaha 6 főre:
6 szelet filet mignon ( a mészár steaknél már felszeletelve adják ami szintén komoly true why)
frissen őrölt vegyes bors
himalája só
szőlőmag olaj
Zöldbors mártáshoz:
5 ek zöldbors (sós lében eltett bors)
2 dl főzőtejszín 30 %-os
1 ek dijoni mustár
1/2 citrom leve
1 gerezd fokhagyma finomra zúzva
1 dl fehérbor
3 dl húsleves alaplé (nekem kockából volt)

Egy száraz serpenyőben a zöldborsot illatosra pirítjuk 2-3 perc alatt, majd kivesszük a serpenyőből és durvára aprítjuk. Visszatesszük a serpenyőbe és felöntjük a borral, kevergessük, hogy az alkohol elpárologjon, majd hozzátesszük a fokhagymát, ezután felöntjük az alaplével. 2/3-ára beforraljuk a mártást, végül hozzákeverjük a tejszínt. Mustárral és a citrom átszűrt levével ízesítjük és 1-2 perc alatt összerottyantjuk, hogy az ízek összeérjenek. 

A hús szeleteket sütés előtt 1 órával kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek, majd kettesével egy nagy serpenyőben szőlőmagolajon  készre sütjük. Mikor a húsra kéreg sült a serpenyőben sózzuk, borsozzuk. Ne nyomkodjuk, maceráljuk, szúrkáljuk sütés közben a húst, tényleg csak annyiszor nyúljunk hozzá amennyi feltétlen szükséges. Egyszer az átforgatáshoz, illetve ha jól átsülten szeretnénk, akkor sütés közben a húslapáttal finoman lenyomhatjuk a húst. A különböző módon átsült verziókhoz részletes útmutatás itt. A megsült húsokat fogyasztás előtt 3-4 percig pihentessük. Mi előre elkészített fűszeres steak burgonyát ettünk hozzá, amit a csomagoláson lévő utasítás szerint sütőben megsütöttünk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...