2014. december 31., szerda

Kecskesajtos bulgursaláta céklával

A bejegyzés címe lehetett volna akár a "kiáltvány a cékláért" csak félő, hogy akkor a google még ennyire sem részesít előnyben és ezt mégsem kockáztathatom vicc ide vagy oda. Szerintem a cékla igen méltatlanul elhanyagolt zöldségünk, annak ellenére, hogy tényleg rendkívül változatos módon felhasználható. Valószínűleg nem  sokat lendít a helyzetén, hogy mikor szó szerint nekivágunk a céklának, az feltűnő elszíneződéseket eredményez. Esetleg annyival tudom, nyugtatni a kezdő "céklázókat", hogy szinte rózsaszín bűnjeleket hagy maga után, ami ugyebár tökre csajszis...na még mindig nem jött meg a kedv?! Talán majd a lenti recepttől:)

Kedvcsináló:

25 dkg bulgur
30 dkg cékla
1 vöröshagyma finomra vágva
1 húsleveskocka (knorr alaplé)
20 dkg chevre natúr kecskesajtkrém
1 ek mustármag
1 ek szárított koriander
Só, bors, olívaolaj
Öntethez:
1 citrom kifacsart leve
1 dl olívaolaj
2 gerezd fokhagyma összezúzva
2 ek mustár 

A sütőt 180 fokon légkeveréses módon előmelegítjük. A vízforralóban 0,5 l vizet forralunk, amiben feloldjuk a húsleveskockát. Az egész céklákat megmossuk, sóval, olívaolajjal bedörzsöljük és egyenként alufóliába csomagoljuk. A sütőben nekem 45 perc alatt sültek puhára. Eközben egy magas falú jénaiba öntjük a hagymával elkevert bulgurt és leöntjük az alaplével, majd fóliával letakarva azt is a sütőbe tesszük. Nagyjából 25 perc alatt puhul meg. Mikor megpuhult kivesszük és letakarva félretéve hagyjuk kihűlni.  Közben egy teflon serpenyőben megpirítjuk a szárított koriandert és mustármagot, majd fűszermozsárban összetörjük. Ha a cékla megpuhult,várjuk meg míg kicsit kihűl, majd hámozzuk meg és vágjuk 1x1 cm-es kockákra.Egy kisebb befőttesüvegben rázzuk össze az öntet hozzávalóit. Keverjük össze a bulgurt, pirított fűszereket, kecskesajtot, céklát, öntetet, ízesítsük frissen őrölt borssal és szobahőmérsékleten tálaljuk. Előételként köretként egyaránt megállja a helyét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...