2011. április 20., szerda

A legfinomabb zöldbabfőzelék

Alapvetően nagyon kevés főzeléket szeretek. Az egyik perverzióm a menzán kapható kelkáposzta főzelék. Kizárólag az ott készített verziót szeretem. Semmilyen csomómentesen elkevert rántású, ínyenc kivitelezés nem rúghat labdába nálam. Szerintem mindenkinek van menzához kapcsolódó kedvenc étele. A zöldbab azonban semmilyen szimpla kifőzdés gyökérrel nem rendelkezik, hanem anyukám konyhájának egyik gyöngyszeme. Gyorsan elkészíthető, hihetetlenül friss, és intenzív ízkavalkád. Családunk memorandumába egy horvátországi nyaralásra vezető út során írta be magát végérvényesen, és kitörölhetetlenül.

Amit az útra vinnünk kell:

1 kg zöldbab
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
3 dl tej
2 csapott ek liszt
1 csokor petrezselyem
2 kk fűszerpaprika, 1 kk vegeta, 1kk só
2 ek étolaj

Ha megéheznénk a hosszú út előtt:

A megpucolt hagymát finomra vágjuk,  a fokhagymát összezúzzuk, a zöldbabot megtisztítjuk, feldaraboljuk. A zöldbabot sóval, és annyi vízzel, ami még nem lepi el, lassú tűzön roppanósra főzzük max. 30 perc alatt. Közben elkészítjük a paprikás rántást. Egy serpenyőben a felhevített olajon megpirítjuk a hagymát, meghintjük a liszttel, és a lisztet aranybarnára pirítjuk. A serpenyőt félrehúzzuk a tűzről. A tejet fokozatosan a serpenyőbe öntjük, folyamatos kavargatás mellett, hogy a rántás ne csomósodjon össze. Visszatesszük a lassú lángon égő tűzre. Paprikával, vegetával fűszerezzük a mártást, és addig kevergetjük, míg be nem sűrűsödik. A végén belekeverjük a tejfölt, és hozzáadjuk a felaprított petrezselymet. A zöldbabról leöntjük a főzővizet, kb. 3 dl-t meghagyva a párolt zöldségen, és összekeverjük a rántással. Összerottyantjuk, és már kész is. Mi fasírttal ettük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...