2011. február 2., szerda

Pelmenyi





Az orosz vacsora főszereplője a pelmenyi volt. Ahogy a képen is látható ez leginkább az olasz tortellinire hasonlít, vagy a magyar húsos derelyére, amennyiben létezik ilyen. Amit még a pelmenyiről tudni kell, hogy hihetetlen babra munka az elkészítése, ezért csak erős idegzetűeknek ajánlott. Én magam nem tartozom közéjük, ezért csaltam egy kicsit. Házilag készített pelmenyit ígértem, és az ígéreteimet viszont betartom. A tény, hogy nem az én házamban készült, az már más lapra tartozik. Nagynéném volt olyan kedves, hogy unalmas óráiban (kb fél napnyi unalmas óra kell, hogy rendelkezésünkre álljon), begyúrta a tésztát, bekeverte a húsos tölteléket, majd a tésztából  pogácsaszaggatóval kis köröket vágott ki, amiknek a közepére kiskanálnyi húsmasszát tett, majd a tésztakorongot félbehajtotta, a széleit kézzel összeragasztotta. Ezután a félhold formájú tésztabatyu két csücskét egymásra hajtotta, és így kapta meg a dundi kis batyukat. Ezt azért tudom ilyen pontosan, mert ünnepek alkalmával én is részt veszek a pelmenyi gyártásban, és hárman kalákában egész jó móka, egy óra alatt megvan. Ezalatt meg lehet pletykálkodni...


Alkatrészek:

0,5 kg liszt
2 tojás
só, fekete bors
annyi víz, hogy nyújtható tésztát kapjunk
80 dkg darált hús (fele arányban disznó, fele marha)
1 fej apróra vágott hagyma

Autentikus fogyasztáshoz:
tejföl
ecet
vaj

Ha nagynéném Neked nem készítené el a következőket kell tenned:

A darált húst, összekeverjük a finomra vágott hagymával, és sóval, borssal fűszerezzük. A lisztet tojással, csipetnyi sóval, kevés vízzel összegyúrjuk. A tésztát pihentetjük, majd lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk.  Pogácsa szaggatóval kis korongokat vágunk ki belőle, aminknek a közepére a húsmasszából kiskanálnyi adagot helyezünk. A töltött tésztakorongot félbehajtjuk, a széleit újjal összenyomkodjuk, hogy egymáshoz ragadjanak. A kapott félholdak két csücskét megfogjuk, és összeragasztjuk, így kis gömbölyű batyukat formálunk. Egy lábosban sós vizet forralunk, és kb 10 perc alatt a lobogó vízben, készre főzzük a pelmenyit. A víz felszínére emelkednek a batyuk, ha elkészült. A tésztát leszűrjük, és kb 5 dkg vajban átforgatjuk. Tejföllel, ecettel, borssal kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...