2011. február 17., csütörtök

Karfiolkrémleves sajtchipsszel

 
Hiába is hőzöngenék sajnos nem tudom befolyásolni, hogy a fagyos, hideg tél még mindig itt időzik. Azt viszont senki sem mondta, hogy nem próbálhatom meg a legjobbat kihozni a helyzetből. A közismert mondás így hangzik:"Ha az élet citrommal kínál, készíts limonádét". Ezt az ősi bölcsességet a jelen helyzetre a következőképp adaptáltam. Ha az időjárás a tavaszi, pezsdítő 18 fok után, megint arcodba csapó, jeges széllel kínál meg, végy téli szezonális zöldséget, és készíts belőle zsenge, tavaszidéző, de forró, lélekmelengető, túlélő levest! A számomra utálatos hideg időt, én ezzel a fantasztikusan krémes, friss ízű, lágy ízekkel teli krémlevessel tartom távol a lelkemtől. Remélem nektek is segít majd átvészelni a hátralévő időt tavaszig!

A télből jövő de tavaszba vezető összetevők:

1 fej karfiol
2 dl tejföl
1 fej hagyma
3 db közepes krumpli
30 dkg csirkemell
1 db zsemle
1 db tojás
só, bors, 1 ek vegeta
1 csokor petrezselyem

A lokális felmelegedés folyamata:

A karfiolt rózsáira szedjük, ezen belül levesbetétnek széttépkedünk cca. 10 dkg kisebb karfiol „morzsát”. A rozsára szétszedett karfiolt, a megtisztított, kockákra vágott burgonyával annyi vízben, hogy bőven ellepje, fel tesszük főzni, és ízesítjük vegetával, sóval, borssal. A karfiolt addig főzzük, amíg megpuhul. Közben a csirkemellet megdaráljuk, hozzáadjuk a beáztatott, majd kinyomkodott zsemlét, tojást. Sóval, borssal, vegetával , aprított petrezselyemzölddel ízesítjük. A masszát kézzel alaposan összegyúrjuk. A húsos masszából  kiskanállal, gombócokat szaggatunk bele a forrásba lévő levesbe. Amiikor a húsgombócok megfőttek (kb. 10 perc) szűrőkanállal kiszedjük, külön tesszük. A puhára főtt karfiolt, burgonyát botmixerrel pürésítjük, és közben hozzáadjuk a 2dcl tejfölt, amivel simára keverjük. Végül beletesszük a húsgombócokat. Frissen vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk. 

Ha sajtchipsszel is szeretnnénk kényeztetni magunkat, csak vágjunk chipsenként 2-3 vékony szelet sajtot. Egy tányérra rendezzünk a sajtszeleteket  kör alakban, annyi kupacot készítve, ahány tallért szeretnénk. Szórjuk meg a halmokat olasz fűszerkeverékkel, és 30 mp-re tegyük be a mikróba. Várjunk 1-2 percet, míg a folyósra oldott sajt ropogósra keményedik, és kész is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...