2011. január 30., vasárnap

Borscs

  
Tudom, hogy a vacsora elemei kicsit kaotikus módon lettek bemutatva. A valóságban, a pénteki vacsorán  azonban megfelelő sorrendben kerültek az asztalra. Tehát a most következő, borscs recepttel kezdtünk. Ebből doggie bag-be is jutott, miután egyik vendégünk lebetegedett. Amennyiben kilábal a bronchitisből hétfőre, lehet, hogy el kezdhetem a borscs, vény nélküli csodaszerként történő árusítását. Ez nem is lenne teljesen alaptalan, mivel ennek az orosz levesnek a gerincét, az itthon is jól ismert húsleves adja, amit előszeretettel alkalmaztak a népi gyógymódban, antibiotikum híján. Szóval influenza szezon ellen, élvezetes gasztronómiai gyógymódként, következzen a lélekmelegítő borscs.

Titkos összetevők:

1 kg levesbe való húsos marhacsont 
30 dkg marhalábszár
3 db nagyobb sárgarépa
1 db nagyobb fehérrépa
1/4 zeller
80 dkg fehér káposzta
40 dkg cékla ( 2 nagyobb fej)
3 db közepes krumpli
só, egész feketebors (4 szem)
1 db húsleveskocka
2 db babérlevél
1 db 80g-os sűrített paradicsompüré

Know-how:

A húsos csontot, és a felkockázott húst, 4 l vízzel feltesszük főni egy nagy lábosba, legalacsonyabb fokozaton. Beletesszük az egész borsot, babérlevelet, és megsózzuk. Amikor felforr a húslé, lehabozzuk, és még 2 órát főzzük. Eközben a zöldségeket meghámozzuk. A répákat felkarikázzuk. A zellert és a krumplit apró kockákra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk. A káposztát vékonyan fellaskázzuk. A céklát lereszeljük, a reszelő nagy lyukú oldalán. Egy serpenyőben 1 ek olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd rátesszük a céklát, és 25 percig fedő alatt pároljuk. Mikor a hús már szinte leválik a csontról, ki kell venni a  csontot a levesből, és a húst leszedjük róla, és felkockázzuk. A felkockázott húst, és a zöldségeket visszatesszük a fazékba, és a húsleveskockával beízesítjük. További egy órát főzzük, majd a megpárolt céklát, és a sűrített paradicsomot is a fazékba tesszük. Ha szükséges a levest után sózzuk, borsozzuk, és készre főzzük. Megtisztított fokhagymával, fekete kenyérrel, tejföllel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...