Az új kedvencem a csicseriborsó, mivel teljes értékű köret és bármi mellé adható. Szerintem tökéletes krumplipótló, diéta idején, mégis nagyon egészséges. Sok magnéziumot vasat és cinket tartalmaz. Az igazi ínyencek természetesen ezt is lazán kiérzik evés közben, ez alap, akarom mondani elolvassák a Wikipédián és okosnak tűnnek. Az viszont tény és tényleg empirikus tapasztalat útján jöttem rá, hogy nagyon jól laktat, és akárminek is köszönhető, de valóban hosszú időre eltelít, ráadásul semleges ízének köszönhetően számtalan módon variálható.
Variációk egy témára:
40 dkg csicseriborsó (én főztem, de konzervet is használhatunk)
50 dkg csiperke gomba meghámozva, leöblítve, vékonyan felszeletelve
10 dkg trappista sajt lereszelve
2 tojás
1 kis fej vöröshagyma finomra vágva
1 d száraz fehérbor
3 gerezd fokhagyma finomra zúzva
1 kk szárított kakukkfű
1 pár sütni való kolbász (nekem házi disznótoros maradék volt)
1 ek vaj
1/2 csokor petrezselyem felaprítva
pár ágacska friss kakukkfű levélkéi
Só, frissen őrölt bors
A sütőt 180 fokra előmelegítem. A kolbászt egy jénaiba helyezem és fél ujjnyi vastagon vizet öntök a tálba, hogy a kolbász ne süljön le, majd a fóliával letakart jénait a sütőbe teszem 30 percre. Eközben egy serpenyőben megolvasztott vajon magas lángon lepirítom a gombát, majd felöntöm borral és folyamatos kevergetés mellett megvárom, hogy az alkohol elillanjon. A gombát kakukkfűvel, sóval, borssal fűszerezem, és fedő alatt kis lángon 10 percig párolom. A fokhagymát is hozzáadom a gombához és 2-3 perc alatt illatosra pirítom. A kolbászt kiveszem a jénaiból, és 2-3 db-ba vágom. A kisült zsírt egy tálba leöntöm és félreteszem. A jénaiban elkeverem a csicseriborsót a gombával, majd a tetejére visszahelyezem a kolbászdarabkákat a sületlen oldalukkal felfelé, és fóliával letakarva, további 20 percre visszatolom a sütőbe. Leszedem a fóliát, ráütöm a 2 tojást a kolbászok tetejére, sózom borsozom és grill funkción a sütőben 200 fokon, 10 perc alatt készre pirítom az egytálételt. A sütőből kivéve megszóróm a reszelt sajttal, friss fűszernövényekkel és tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése