2011. június 30., csütörtök

Húsvéti saláta a tavasz finomságaiból

 
Az elnevezés valóban értetlenkedésre adhat okot. Hol van már a tavalyi hó, meg az azt követő húsvét...de annyira tipikusan húsvétkor felbukkanó fimonságokkal turbóztam fel ezt a salátát teljesértékű vacsorává, hogy ez a fantázianév illett rá a legjobban. A saláták után nekem legtöbbször hiányérzetem támad, picit a finom volt, de mikor eszünk már életérzésem támad tőle. Ez a saláta viszont a tojás miatt annyira tartalmas lett, hogy nem merült fel egyyikünkben sem a kérdés, hogy akkor most vacsorázunk is?

Hozzávalók:

20 dkg füstölt sonka
3 db tojás
1 fej fodros saláta
3 db paradicsom
3 db retek
1/2 db kígyóuborka
10 dkg reszelt parmezán

Öntet: 

4 ek olívaolaj
2 ek ecet
6 ek víz
1 zacskó fokhagymás fűszerkeverék 

2011. június 29., szerda

kolbászból van a saláta

 
A héten nem lenne túl színes bejegyzésekre lehetőségem, ha valóban azt postolnám, amiket eszünk ugyanis a nyárra készülés végstádiumaként tisztítókúrába kezdtünk párommal. Ennek az előfutára volt, hogy a múlt héten igyekeztünk könnyedebb ételeket magunkhoz venni, hogy ne érje komolyabb sokk a szervezetünket. Ennek a könnyed szériának a része volt ez a saláta is, ami számomra egyszerre volt finom és egészséges. A felhasznált kolbász, mert azért próbáltam a lehető legtöbb finomságot elrejteni a saláta levelek árnyékába, még a téli mangalicavágásból származó, tehát ellenőrzötten koleszterinszegény darab.

A kiskertből gyűjtendő:

1 db uborka
1 fej fodros saláta
4 db paradicsom
20 dkg reszelt füstölt sajt (karaván, édámi, vagy trappista)
30 dkg mangalica kolbász
4 dl alacsony zsírtartalmú tejföl
1 zacskó magyaros fűszerkeverék salátához

Ami a nyári konyhában történik:

A zöldségeket megmossuk. A paradicsomokat félbe vágjuk, majd vékonyan felkarikázzuk. Az uborka végeit levágjuk, kidobjuk, majd az uborkát hosszában félbevágva ezt is karikára vágjuk. A saláta megszárított leveleit falatnyi darabokra tépkedjük. A felkarikázott kolbászt egy teflonserpenyőbe megpirítjuk, hogy kiengedje a zsírját. A tejfölbe belekeverjük a fűszerkeveréket. A hozzávalókat egy nagy tálba elkeverjük, a sajttal megszórjuk. A tejfölös öntetből pedig mindenki magának szedhet a tányérjára, hogy a saláta ne töttyedjen össze, ha netalántán maradna, bár erre nem sok esélyt látok.

2011. június 27., hétfő

Málnás rukkolasaláta kecskesajttal

Bevallom, hogy akármilyen trendi is rukkolát rágcsálni, nekem valahogy nem tartozik a kedvenceim közé. A nővéreméktől viszont kaptam saját termesztésű rukkolát, és azért ilyen ziccert nem illik kihagyni. Abból kiindulva, hogy néhány éve még az olajbogyót sem szerettem, mára pedig önmagában is simán megeszek egy jó adaggal, annyira odalettem érte, azért mindig adok szezononként legalább egy újabb esélyt a rukkolának is hátha megjön az eszem.  A számomra kesernyés ízű rukkolát idénygyümölcsökkel tettem édesebbé, illetve az öntetbe is elrejtettem egy kis mézet. A végeredmény? Majdnem szeretem:)

Ha nem lennél olyan szerencsés, hogy a nővérem neked is szállít a konyhakertből:

1 zacskó rukkola
1/2 fej jégsaláta (azért szeretem, mert finom ropogós)
1 tálka málna
2 db nektartin
10 dkg tömbös natúr krémsajt
10 dkg félkemény natúr kecskesajt
10 dkg dió
Öntet:

6 ek olívaolaj
1 ek méz
3 ek fehérborecet


Összedobálandó:

A rukkolát, salátát, és a gyümölcsöket megmossuk, megszárítjuk. A rukkola és a málna már mehet is salátás tálba. A barackot felkockázzuk, a salátát falatnyi darabokra tépkedjük. A diót késes konyhai robotgépbe durvára daráljuk, és egy lapostányérba szétterítjük. A sajtokat ugyanebbe a gépben krémesre keverjük. A sajtból kis golyókat formálunk, amit a dióba meghempergetünk, és a feldarabolt salátához adjuk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük. Itt is érdemes inkább egy egy adagot meglocsolni az öntettel, hogy ne essen össze a saláta.

2011. június 24., péntek

Vaddisznó pecsenye

Általában az ilyen egybesült húsoknak meg van a böjtje, csak nálam most a héten kicsit felborult a sorrend, és a böjt résszel kezdtem a szénhidrátmentes ételek formájában. Hétvége felé azért mégiscsak elengedheti magát az ember lánya. Sajnos a kép nem adja vissza, de valami elképesztően finomra sikeredett ez a vaddisznó comb. Se párom, sem édesanyja nem rajonganak a vadételekért, ezért azt hiszem inkább dicséret számba ment, mikor az ebéd végeztével azt mondták, hogy egyáltalán nem lehetett érezni, hogy vadhúsból van.
Hozzávalók:
kb. 3 kg vaddisznó comb csonttal együtt
5 db paradicsom
5 db paprika
3 fej hagyma
1 zacskó vadfűszerkeverék
1 fej fokhagyma
10 dkg bacon
1 kg krumpli

Elkészítés:
A bacont felcsíkozzuk, a fokhagymát tüskékre szeleteljük. A húst bevagdaljuk, és megtűzdeljük a fokhagymával, és a baconnel. A fűszerkeverékkel alaposan bekenjük a húst, és hűtőbe 1-2 órára félretesszük pihenni, hogy az ízek összeérjenek. A kicsumázott paprikát, a hagymát, és a paradicsomot felkarikázzuk. A krumplit megpucoljuk, és karikára vágjuk. Egy nagy tepsibe középre fektetjük a megtűzdelt combot, és köré halmozzuk az összekevert zöldségeket. Szerencsések ezt römertopfba teszik. 150 fokos sütőben sütjük lefóliázva 2,5 óráig, majd további 30-40 percig 200 fokos sütőben készre pirítjuk.

2011. június 22., szerda

Vajbabos carbonara

A szénégetőknek anno lehet, hogy kellett az energia, de a hozzám hasonlatos városi puhányoknak nem biztos, hogy a kalóriák maximalizálása a cél, sőt! Leginkább, a hogy is fogalmazzak, téli extráimtól szeretnék megszabadulni. Joggal hördül fel tehát a tömeg, hogyan jutott pont a carbonara az eszembe, ami köztudottan az olasz kétkezi dolgozók, munkájuk során elhasznált energiáját volt hivatva pótolni. Igazából a kilóimról nagyon szívesen, de a finom falatokról annál kelletlenebbül vagyok hajlandó lemondani. Ez a törekvésem vezetett oda, hogy a szénégetők spagettijéből létrehozzam a szírégetők vajbabját.

Cosmopolita alapanyagok:

1 kg vajbab
3 dl tejszín
2 db tojás
20 dkg bacon
10 dkg parmezán
1 csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
só, bors

Kalóriabomba hatástalanítása:

A babot megpucoljuk, és 2-3 darabba vágjuk. 2 pohár vízzel, kis lángon 30 perc alatt puhára pároljuk. A parmezánt lereszeljük, a fokhagymát összezúzzuk, a petrezselmyet felaprítjuk. A bacont felcsíkozzuk, és egy edényben lefedve a microban 2 perc alatt megpirítjuk. A tojást egy tálban habosra verjük, és összekeverjük a tejszínnel. Hozzáadjuk a bacont, sajtot, fokhagymát, petrezselymet. A babról leöntjük a vizet, és leöntjük a tojáshabos, tejszínes keverékkel. Sóval, borssal fűszerezzük, alaposan elkeverjük, egyet rottyantunk rajta, és már fogyaszthatjuk is.

2011. június 20., hétfő

Krémes paraj kéksajttal

 
Én azon kevesek közé tartozom, akiknek nem kellett végignéznie a Popeyet, ahhoz, hogy édesanyám megszerettesse velem a spenótot. Tudományosan nem tudnám alátámasztani, hogy az elkészített főzelék megsokszorozná bárki erejét, és azt sem ígérhetem, hogy rögtön elnyerhetnénk a bájos Olívia kegyeit, de szerintem nagyon finom, és cseppet sem emlékeztet a menzán megismert előzményre. Olyan szerencsés vagyok, hogy nekem anyukám mindig tejszínes sajtkrémmel feldúsított spenótot adott, így mire az iskolai étkeztetés áldozata lettem, már tudtam, hogy spenót és spenót között hatalmas különbség lehet, és nem ez az ártalmatlan, magas vastartalmú növény tehet a vele kapcsolatos negatív sztereotípiákról. Remélem sokaknál sikerül áttörni a falakat, és a gyerekkori emlékeket feledtetve visszahozni a spenótot a méltatlan mellőzöttségből.

Ha a Popeye sorozatot már kikölcsönöztük szükségünk lesz még...

1 kg  friss spenót
10 dkg márványsajt
2 dl tejszín
1 ek vaj
2 gerezd fokhagyma
10 dkg dió
só, bors

Míg a rajzfilmet betöltjük:

A megmosott, lecsepegtetett spenótot csíkokra szeleteljük. Egy magas falú teflonserpenyőben közpepes lángon megpirítjuk a diót. Az illatosra pirult diót rusztikusra összetörjük. Ugyanabban a teflonserpenyőben, amiben a dió volt kis lángon megolvasztjuk a vajat, majd rátesszük a spenótot és lefedve kb. 20 perc alatt megfonnyasztjuk. Ezalatt összezúzzuk a fokhagymát, és felkockázzuk a kéksajtot, hogy könnyebben elolvadjon majd. A megpuhult spenótról leöntjük a lé felét, amit eresztett. Ráöntjük a tejszínt, belekeverjük a sajtot és a fokhagymát. Sóval, frissen őrölt borssal fűszerezzük, és nagy lángon összerottyantjuk.

2011. június 17., péntek

Bazsalikomos eperfagyi

Nem voltam a héten túl konzekvens, mert csatlakoztam a „kérek egy szelet tortát diétás kólával” típusú fogyókúrázók táborához. Az én felfogásomban ez úgy néz ki, hogy a vacsorára szánt salátát egy jó adag eperfagyival fojtom le. A múlt heti fogyókúrás - vagy legalábbis annak szánt - receptek után befutott a jól megérdemelt kényeztetés egy jéghideg házi fagylalt formájában. Már régóta kacérkodtam a gondolattal, hogy megpróbálkozom a  házi fagyi gyártással. Anyukámnak évek óta porosodott egy gépe, sajnos most már más háztartásában porosodik, ezért gép nélkül álltam neki. Nem tudom, hogy ennek tudható-e be, vagy nem szabadna vakon megbíznom Nigella Lawsonba, minden esetre nem lett olyan krémes a fagyi állaga, mint ahogy szerettem volna. Ez azért nem tántorít el attól, hogy további terveket szövögessek, például egy cseresznyés fehér csokis fagyi elkészítéséről. Azért örömmel veszem, ha van akinek sikerült felkutatnia a tökéletesen krémes állagú fagyi elkészítésének titkát, hogy megosztja velem.

Hozzávalók:

10 db tojássárga
17 dkg cukor
50 dkg eper
0,5 l habtejszín
0,5 l tej
1 csokor bazsalikom
1 rúd vanília
1/2 citrom leve

Elkészítés:

A tejet és a tejszínt lassú tűzön felmelegítjük a bazsalikommal és a vaníliarúd kikapargatott belsejével. Az epret összeturmixoljuk. A tojássárgáját a coukorral habosra kikeverjük. A tejből leszűrjük a fűszereket, majd hozzákeverjük a habosra felvert cukros sárgáját, és puding sűrűségűre lassú tűzön felfőzzük. A tejszínes krémet lehűtjük, végül hozzákeverjük az összeturmixolt epret. Mélyhűtőbe tesszük, 1 óra múlva robotgéppel átkeverjük, majd újyabb 1 óra elteltével ezt megismételjük. Ezután már nincs más dolgunk, minthogy megvárjuk, hogy megdermedjen a fagyink.

2011. június 14., kedd

Pulyka nuggets roppanós bundában

Még diétás lázban égtem, mikor megszületett a recept, bár azért vannak kétségeim, hogy az átalakítást követően mennyire spóroltam a kalóriákkal. A végeredmény minden esetre nagyon finom lett, és könnyen elkészíthető vacsoraként vonult be a repertoárunkba.
Hozzávalók:
2 dl natúr joghurt
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 kg pulykacomb filé

Bunda:

10 dkg kukoricadara
5 ek szezámmag
1 ek pirospaprika
1 ek morzsolt oregáno
só, bors
2 ek étolaj

A húst 2 cm vastag, fél tenyérnyi korongokra szeletelem, sózom, borsozom. A joghurtot összekeverem a fokhagymával, és a befűszerezett húst beleforgatom a joghurtos pácba, hogy mindenhol érje. 1-2 órára a hűtőbe teszem a bepácolt húst, hogy összeérjenek az ízek. A bunda hozzávalóit egy nagy lapos tálon összekeverem, és a pácnól kivett hústallérokat alaposan megforgatom a magos bundában. Olajjal kikent tepsibe fektetem a bepanírozott húst, és 180 fokos sütőben 30 perc alatt ropogósra sütöm.


2011. június 7., kedd

KFC káposztasaláta

Ez a recept félúton van a diétás és a normális étrend között. Na, jó kicsit távolabb a diétától. Rendben, egyáltalán nem diétás, de legalább zöldség, és nagyon finom. Az egész úgy kezdődött, ahogy a múlt héten közölt receptek közül az összes. Elővettem a Stahl tavaszi számát, azonban még nem halványultak el a wokos hús emlékei, és ezért inkább tettem egy kis majonézt az öntetbe, meg egy kis…
Káposztasaláta menü:

1 fej káposzta ( kb. 80 dkg) vékonyan fellaskázva
1 kis fej hagyma lereszelve
1 sárgarépa lereszelve
3 dl joghurt
1 dl majonéz
2 gerezd fokhagyma összezúzva
1 tk köménymag, 1 tk ecet, 1 ek cukor, 1 ek só

Rendelés helyett:

A hajszálvékonyan fellaskázott (vagy legyalult) káposztát egy tálban besózzuk és félretesszük, hogy levet engedjen.A joghurtot elkeverjük a majonézzel. Az öntetet ecettel, fokhagymával ízesítjük. Fűszerezzük köménnyel és cukorral. A káposztát alaposan kinyomkodjuk, a felesleges levet kiöntjük, hozzákeverjük a reszelt sárgarépát, és hagymát. A káposztasalátát leöntjük a joghurtos öntettel.

2011. június 3., péntek

Wokos hús

A recept alapja még mindig a Stahl magazin tavaszi számának diétás részlegéből származik, de itt tényleg eléggé sikerült elszakadnom az eredeti elképzeléstől. Be kell, hogy valljam, hogy nekem még így is kicsit ízetlen lett a végeredmény. Sikerült azonban teljes egy hétig odafigyelni az étkezésünkre. Csak halkan jegyzem meg, hogy a gyereknapra kapott Leonidas praliné elfogyasztását leszámítva számolhatok be az egészséges étkezés sikeres kivitelezéséről. Minden esetre büszkén jelenthetem be, hogy jövő héten némi desszert sorozatos kompenzációra lehet számítani, persze továbbra is szorgalmasan tornázom.

Sportfelszerelés mellett:

40 dkg bélszín felcsíkozva
15 dkg champignon gomba
15 dkg zöldborsó (megpucolva)
1 csokor újhagyma
1 kaliforniai paprika
1 hegyes csípős zöldpaprika
1 csomag rízstészta
 1 ek olaj

Pác:

2 ek szójaszósz, 1 ek nyírfacukor, 2 cm reszelt gyömbér, 1 zúzott gerezd fokhagyma

Futás után:

A pác hozzávalóit elkeverjük, és ráöntjük a felcsíkozott húsra. A zöldségeket megmossuk. A paprikákat kicsumázzuk. Az újhagyma zöld szárát levágjuk, és kidobjuk. A gombát megpucoljuk ( én késsel húzom le a héját). A zöldségeket gyufaszál méretűre felvágjuk. A rízstésztát a csomagoláson leírtak szerint elkészítjük. Egy wokban olajat hevítünk. A húst pár perc alatt, nagy lángon megpirítjuk. A bélszínt félretesszük, és helyére öntjük a zöldségeket. A gombát, borsót, újhagymát, paprikát átpirítjuk. Hozzákeverjük a rízstésztát, és a húst, és alaposan összekeverjük a wokban a hozzávalókat.

2011. június 1., szerda

Színpompás nyársacskák

Megint eljött a nyár, vagyis helyesbítek, előbb utóbb csak eljön végre, ami azt is jelenti, hogy szívünk szerint egyre kevesebb réteget hordanánk magunkon. Néha télen olyan rétegeket is magunkra gyűjtünk, amitől az egyre forróban perzselő napsugarak dacára sem igazán tudunk megszabadulni. A nyárral együtt ilyenkor beköszönt az ötletes/sanyargató/kecsegtető fogyókúrák ideje. A felsorolt jelzőkből mindenki kiválaszthatja a számára legtesthezállóbb verziót. A tv előtt forrócsokival kucorgó, meghitt romantikus filmhez chipset majszoló korszak után így picit újra kellett gondolnom az étrendünket. Semmi végzetesre nem kell gondolni, de egy ilyenkor legalább a vacsoráinkat igyekszem egészségesre faragni, hátha a pulcsikkal együtt plussz egy két kilótól is levethetünk magunkról. A recept alapja a tavaszi Stahl magazinból származik, kicsit átszabva az én szájízemre.

A fogyás kelékei:

70 dkg csirkemell
1 cukkini
20 dkg apró champignon gomba
20 dkg koktélparadicsom

Hús pác:
2 ek olívaolaj
1/2 citrom leve
1 kk pirospaprika
1/2 kk chili
1/2 kk őrölt kömény
1/2 kk só
2 gerezd zúzott fokhagyma

Zöldség pác:

2 ek olívaolaj 
1 ek mustár
1 ek worcestershire szósz
2 gerezd zúzott fokhagyma
1/2 citrom

Joghurtos mártogatós:

3 dl joghurt
1 csokor snidling
 frissen őrölt bors
A csirkemellet felkockázzuk, a hús pácának hozzávalóit elkeverjük, és hozzáforgatjuk a húshoz. A cukkinit megmossuk újnyi vastagon felkarikázzuk, a gombát megpucoljuk, a koktélparadicsomokat félbevágjuk.Összekeverjük a zöldséges pác hozzávalóit, és nyakon öntjük vele a zöldségeket. 3 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Fanyársakat vízbe áztatunk (nekem 12 nyársra futotta), és váltakozva felhúzzuk rá a bepácolt húst és a zöldségeket. A nyársakat egymás mellé, sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Felaprított snidlinggel, őrölt borssal fűszerezett joghurttal ettük.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...