2011. május 30., hétfő

Csumpi burger

A következő recept tulajdonképpen a balatoni büféseknek köszönhető. Történt ugyanis, hogy felelőtlen módon a szezonon kívül merészkedtünk le a Balatonra májusban. Szerettük volna megdönteni a helyi vállalkozók tézisét, hogy a szezon csak egy hónap, és nagyon élelmesnek kell lenni, hogy azalatt megkereshessék a téli betevőre valót, így a magunk módján támogatni próbáltuk a gazdaságot. A „keep buying” jelmondatot szem előtt tartva, gondoltam kellemeset a társadalmilag hasznossal, nem a rántott husis szendvicset majszolgatom majd a parton, hanem a helyi büféknél költök. A tervem egyszerűnek tűnt első hallásra, de a kivitelezés nem zajlott zökkenőmentesen. Először is komoly feladat volt egyáltalán május végén nyitva lévő büfét találni a Balatonon, mégis sikerült egy pionírt felkutatnunk. Mikorra megérkeztünk már nem volt lelkiismeret furdalásom az elfogyasztandó kalóriák miatt, mivel a kisebb kékes gyalogtúrának is beillő felderítő utunk során több lángosra valónyi felesleget ledolgoztunk magunkról. Kirendeltük a 2011-es év első lángosát, és elégedetten huppantunk le a műanyag székekbe. Az első pár harapás után már a ráfagyott az arcomra a lángosból kizúduló hideg olajtól a mosoly. Csak a felét bírtam megenni, mert finnyás turistaként nem szeretem, ha hideg, napok óta ott álló olajban sütik a lángost, hekket, meg amit még a környéken felszolgálnak. A hideg olajtól ugyanis a lángos toccsanósra szívja magát. Kitartó vagyok, úgy gondoltam tehát, adok még egy esélyt egy hamburgernek is. Nem kellett volna. Hála az élelmes büfésnek nemcsak vacsorát, de egy egész estés programot is kaptunk párommal, egy alapos ételmérgezés képében. A következő balatoni túra alkalmából így én készítettem csumpi burgert friss, általam vásárolt alapanyagokból.

Hűtőtáskába szállítandók:
Húspogácsa hozzávalói:
40 dkg darált marhahús
1 fej hagyma
2 ek ketchup
3 el zsemlemorzsa
1 tojás
só, bors
Amire még szükségünk lesz:
4 db hamburgerzsemle
1 csomag olvadós lapsajt
1 fej édes fehérhagyma
1 üveg vegyes csalamádé
ketchup, mustár
olaj
Gyomormérgezés elleni prevenció:
Egy fej hagymát finomra vágunk. Kézzel alaposan elkeverjük a húspogácsa hozzávalóit, és 1 órára a hűtőbe tesszük. A húsos masszát négy felé szedjük, és kb 2 cm-es húspogácsákat készítünk. Először gömböt formálva a húsból, majd tenyerünkkel szétlapogatjuk a húslabdákat. Teflonserpenyőben, magas lángon felhevített olajba kisütjük őket. A hamburger szemléket félbevágjuk, az aljára teszünk ketchupot, mustárt, rá a kisütött húspogácsát, rá 1 szelet sajtot teszünk, végül eloszlatjuk rajta egy adag csalamádét, és befedjük a zsemle tetejével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...