2011. január 7., péntek

rákos spagetti emlékezetből


A méltán népszerű Vapiano olasz "gyorsétteremben" ettem először ezt a tésztát, és nagyon megszerettem. Úgy emlékszem a szezonális ajánlatok között szerepelt, de lehet, hogy a most is létező sokat sejtető "Scampi" fedőnév alatt futó alkotásuk reprója. A lényeg, hogy többször megesett velem, hogy otthon újragondoltam egy-egy étteremből megismert fogást. Így jutottam a paradicsomos húsgolyók receptjéhez is, de ez a történet messzire visz, szóval ez egy másik bejegyzés témája lesz. Valószínűleg fordítva vagyok bekötve, én ugyanis, ha nagyon fáradt vagyok, nem étterembe megyek, hanem inkább a lepukkantan otthon maradós főzést választom. Ha teljesen leszívták az agyam, és már nincs kedvem kimozdulni otthonról, de valami különlegesre vágyom, a "ha Mohamed nem megy a hegyhez..." mondás alapján, az étteremből megismert receptet ültetem át a konyhámba. A nem mindennapi végeredményt pedig nyugiban, TV előtt, a kanapén ülve, egy leharcolt mackóban fogyasztom el.

Sajnos a következő hozzávalókért mindenképp ki kell mozdulni még előtte:

20 dkg mirelit rák
20 dkg koktélparadicsom
1/2 csomag spagetti
2 dl tejszín
10 dkg vaj
4 gerezd fokhagyma
1,5 dl fehérbor
1/2 citrom átszűrt leve
2 nagy marék friss bazsalikom (én findus mirelit bazsalikomot használtam)
só, frissen őrölt bors, őrölt chili

Az otthon végzendő feladatok pedig...

A tésztához felteszünk egy lábasban vizet főni, 1 ek sóval. A recept úgy folytatódik, hogy kinyitok egy üveg jó minőségű fehér bort. Ez egy fárasztó hét után, péntek este azt hiszem indításnak nem rossz, és bőven kompenzál az előttünk álló max. 15 perces konyhai ténykedésért. Egy teflon serpenyőben megolvasztom a vajat. Mikor már teljesen folyékonyra olvadt, hozzáteszem a rákocskákat, az apróra zúzott fokhagymát, leheletnyi/késhegynyi őrölt chilit. Ráfacsarom a 1/2 citrom levét. Itt meg kell jegyeznem, hogy átszűrt alatt nagyvonalúan annyit értek, hogy legalább a magokat kapargassuk ki a serpenyőből, csak úgy éreztem, hogy a különleges rákos tészta megérdemli ezt a professzionálisnak hangzó jelzőt. Erősebb fokozatra állítom a főzőlapot (szerencsésebbek a gázt tekerik fel, ami hatékonyabb) és hozzáöntöm a fehérbort, megkavarom, hogy az alkohol sisteregve elillanjon, és csak az íze maradjon a serpenyőben. Közben mérettől függően felezem, vagy negyedelem a megmosott koktélparadicsomokat, és a már serpenyőben rotyogó hozzávalókhoz teszem. Az így kapott paradicsomos, rákos ragut felöntöm tejszínnel, fűszerezem az aprított bazsalikommal, és frissen őrölt borssal. Az egészet összerottyantom, de nem kell neki sok idő, mert a rák egy perc alatt megpirul, a paradicsom szerintem pedig úgy jó, ha roppanós marad. Közben a tésztát se felejtsük el kifőzni, mert úgy az igazi. Nekem pecorinom volt itthon, de szerintem frissen reszelt parmezánnal meghintve is isteni. A végkifejletben pedig az előrelátó módon kinyitott palack borral, és egy tál gőzölgő tésztával lehuppanhatunk a kanapéra, és átadhatjuk magunkat a boldog semmit tevésnek.

3 megjegyzés:

  1. Hahó, szuper ötlet!! Anno, mikor állást kerestem és megnéztem a Julie&Julia című filmet én is kedvet kaptam hozzá. Ezt meg is irtam a blogomban, majd mire elkezdhettem volna vele foglalkozni, elkezdtem dolgozni. Szóval remélem te is hasonlóképp gyorsan találsz munkát ezek után (persze beszélünk mi még a közeljövőben ;)), de semmiképp se hagyd abba a gastroblog írását. Én pl. már jövőhéten megcsinálom a rákos spagettit. (Nekem eddig a Pollo di Crema volt a kedvencem a Vapianoból :)) Sok sikert, kitartást és ezer és ezer olvasót! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, nagyon aranyos vagy, és örülök, hogy tetszik!
    Küldd majd át a blogod linkjét. Nagyon kíváncsi vagyok rá, pláne ha benne van a gyors munkatalálás receptje is:)
    A Pollo di Crema kapcsán meg annyi jutott eszembe, hogy hamarosan bővíthetem a magyar klasszikusok részleget a házi paprikás csirke receptemmel, csak ez sokkal rosszabbul hangzik mint a dallamos pollo kifelyezés, de legalább olyan finom:)

    VálaszTörlés
  3. gondolom azóta már rátaláltál, de ha mégsem:

    http://talkaboutzsus.blogspot.com/

    És várom a többi receptet :) igazából akár az egész Vapiano menüt receptbe önthetnéd :)

    Már nem emlékszem a nevére, de a rukkolás, parmezán sajtos pizza a másik kedvencem. Meg is csináltam itthon, de elkövettem az egyik legnagyobb hibát: siettségemben betettem a rukkolát is a sütőbe, úgyhogy gondolhatod, hogyan nézett ki 20 perc után... :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...