2011. január 20., csütörtök

Vasárnapi ebéd újragondolva - ízletes rántott hús

Nem kell megijedni, nem egy Lucullusi lakomasor leírása következik, és főleg nem 3, konyhában eltöltendő, izzasztó óra. Az nem rám vallana, már ami a mondat második, hosszan főzőcskézős részét illeti. Pávatollal végződő, több lépcsős baráti vacsora leírását pont jövő hét péntekre tervezem...Azt hiszem széles körben elterjedt sztereotípia a húsleves, rántott hús, petrezselymes krumpli szuper kombinációja. Na ebből a menüből tőlem csak a rántott hús részre lehet számítani. Húslevesről majd akkor írok, ha a blog még 50 év múlva is funkcionál. Valószínűleg az általam nyújtott rétestésztával egyszerre fogom publikálni. Aki nem adta fel mondván, hogy a rántott hús unalmas étel, az az elkövetkezendőkben elnyeri méltó jutalmát. Szóval legkisebb királylányok figyelem

Az időutazás kellékei:

80 dkg csirkemell
5 gerezd fokhagyma
1 dl tej
só, bors
étolaj
1 tojás
liszt, zsemlemorzsa a panírozáshoz

Nosztalgiázás:

A csirkemellet megmossuk, letörölgetjük. 8 szeletre vágjuk, és tenyérnyi nagyságúra klopfoljuk, nagyjából 1 cm vastag szeletekre. A szeletek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, és a megtisztított, zúzott fokhagymával megkenjük. Egy-egy oldalra nagyjából fél gerezd fokhagymát szánjunk. Ne sajnáljuk tőle, lehet, hogy pont emiatt nem éppen vasárnapra való ez az étel, hanem inkább szombatra. Már ha jóba vagyunk kollégáinkkal, és a hétfői nap folyamán szóba akarunk állni velük, illetve olyan munkánk van, ahol a személyes kommunikáció elkerülhetetlen. Ezután egy zárható dobozba lefektetjük a csirke felét, és leöntjük a tej felével. A maradék szeletekkel befedjük az alsó sort és leöntjük a maradék tejjel. 1 éjszakára hűtőbe tesszük, ez alatt az idő alatt a csirke megpuhul a tej miatt, és hihetetlen aromája lesz a fokhagymától. Felhasználás előtt a szeletekről konyhai papírtörlővel leitatjuk a tejet. Lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk, ebben a sorrendben. Nem szeretek ételt kidobni, ezért igyekszem a panír kellékeit kicentizni. Liszthez nincs megfelelő módszerem. A tojásnál viszont, ha először a fehérjét verjük fel, és utána adjuk hozzá a sárgáját, és keverjük össze őket, akkor sokkal levegősebb lesz a tojáshab, és az 1 tojás garantáltan elég lesz a fenti húsmennyiséghez. A zsemlemorzsánál egy tálba szórok minimális zsemlemorzsát, majd beleteszem a hússzeletet, és a tetejére a zacskóból közvetlenül szórom a morzsát, így pont annyit vesz fel, amennyi szükséges. Amikor az összes húst bepaníroztam egy 28 cm-es teflonserpenyőben olajat öntök ujjnyi vastagon, és erős tűzön felhevítem. A húst két adagban kisütöm. Először 6 percig, majd ezt követően minden oldalnak elég a 4 perc, mert az olaj idő közben felforrósodik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...