2011. január 13., csütörtök

Paradicsomi olasz húsgolyó

Ígértem a rákos spagetti receptnél, hogy később leírom a szintén éttermi felmenőkkel büszkélkedő olasz, paradicsomos húsgolyó készítésének fortélyait. Úgy is kezdhettem volna a bejegyzést, hogy egyszer volt, hol nem volt, egy tündéri kis hely, ami a Rustica névre hallgatott. Családi vállalkozásként üzemelt, egy parányi kis teremben, összesen 6 asztallal, a Hattyú ház mögött. A konyhához legközelebb eső asztalnál, általában a nagymamma, a tulajdonos ült. A lánya felszolgált, a szakács pedig, ha lefőzte a rendelt ételt mindig becsatlakozott az idős hölgy asztalához. Nagyon bensőséges légkör uralkodott ebben a parányi olasz étteremben. Ennek megfelelően tele volt kis csetreszekkel, hangulatos képekkel, meleg színű falikárpittal, és fodros szélű, apró mintákkal díszített lámpák adták a hangulatvilágítást. Ma már sajnos sokadik tulaját váltotta az erőd utcai kis étterem, ami érződött is:( Jöjjön tehát az egykori RUSTICA tiszteletére a húsos golyó receptje, ahogy én emlékszem.


Akik emelik az est fényét:

4 gerezd fokhagyma (mindenhova kerül belőle egy kicsi, szóval el fog fogyni:))
2 fej hagyma
1 db hámozott paradicsom konzerv (40dkg)
50 dkg darált marhahús
1 db tojás
10 dkg parmezán
1 doboz findus mirelit bazsalikom (30 g), ha valakinek van otthon friss, akkor azt használja
só, bors
olívaolaj



A résztvevők összeismertetése:

A bevezetésben lereszelem a parmezánt, megpucolom a fokhagymát, hagymát. A hagymát apróra felkockázom, a fokhagymát összezúzom. Egy tálban összekeverem a darált húst, a hagyma felével, 2 gerezd fokhagymával, a reszelt parmezán felével, 1 tojással. A masszát befűszerezem 1 kk sóval, frissen őrölt borssal, és a bazsalikom felével. Egy teflon serpenyőben, magas fokozaton olívaolajat hevítek. Apró golyókat formálok a húsmasszából, a szabvány legyen a közismert IKEA-s húsgolyó, és akkor biztos nem beszélünk el egymás mellett, ami a méretet illeti. Nekem a felsorolt mennyiségű hozzávalóból 34 db kis húsgolyóm lett, de senki ne kezdje újra a massza formálását, ha neki néhánnyal több vagy kevesebb lett. A kis golyócskákat a felforrósított olajba helyezem, és közepes fokozatra veszem vissza a tüzet. Nagyjából 3 adagban lehet kisütni a golyókat, ha nem akarjuk, hogy túl nagy legyen a tumultus a serpenyőben. Az olívaolaj miatt már alapból is elég forró a hangulat, szóval felesleges ezt a lökdösődő húsgolyók tömegével fokozni. Oldalanként 2 perc kell neki, és 3-szor, legfeljebb 4-szer kell továbbgörgetni egy negyeddel a mini fasírtokat, hogy minden oldalról szép rozsdabarna színt kapjanak. Ezután a legjobb barátnőnket beterítjük a húsgolyókkal, és itt nem a Szex és NY Samantha-jának sushis jelenetére kell gondolni, hanem egy konyhai papírtörlőre (Szilvia) szedjük a minifasírtot, hogy lecsöpögjön róla a felesleges zsiradék.Az üresen maradt serpenyőben csak egy pici olajat hagyunk, amin megdinszteljük a maradék 1 fej felaprított hagymát. Mikor a hagyma már üveges, a 2 zúzott gerezd fokhagymát is illatosra pirítjuk, majd hozzáadjuk a konzerv paradicsomot. Az egész paradicsomokat a fakanál fejével óvatosan pürésre nyomkodjuk, és a maradék reszelt parmezánnal besűrítjük. A szószt pici sóval, frissen őrölt borssal, és a maradék bazsalikommal fűszerezzük. A mini fasírtokat visszatesszük a szószba, óvatosan összekeverjük, hogy a szósz mindenhol körülölelje a húsgolyókat, és az egészet összerottyantjuk. Köretnek én 1,5 kg krumplit meghámoztam, fél cm-es karikára felszeleteltem, és tepsibe leterítettem, sóval fűszereztem. Majd 4 ek olívaolajba belekevertem 2 zúzott gerezd fokhagymát, 1 marék aprított bazsalikomot, és az így nyert finom, fűszeres olajjal a krumplit egyenletesen bekenegettem, hogy mindenhol érje. 200 fokos sütőben alufóliával letakarva 45 percig sütöm, majd a fóliát levéve, további 15 perc alatt a tetejét aranybarnára pirítom.

Aki jól figyelt, az észrevehette, hogy a mennyei húsgolyóból a pokolba lett száműzve az összes gonosz szénhidrát. Szóval, ha valaki fogyózik, de enni azért szeretne, akkor az köretként pároljon zöldbabot, és a fogyókúrája mértékétől  függően a krumplihoz is használt olívás páccal öntse nyakon. Hmmmm....1 adag zöldbabos verzióval, olívás páccal is számolva 415 Kcal. Ezen most annyira meglepődtem, hogy jobb, ha ti is utánajártok http://www.kaloriatablazat.extra.hu/index.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...