2011. január 25., kedd

karibi fehérpecsenye kávés öntettel

Nem tudom, hogy nektek ismerős-e a következő jelenet: "Egy presszót kérnék, és a számlát is legyen szíves..!". Igen, 2011-ben tovább pörgünk. Azt hiszem, hogy a század eleji Hadikban azonnali eltiltással járt volna még, egy, a fentihez hasonló mondat. A kor szelleméhez alkalmazkodva, azonban megalkottam a 2in1 samponok, és nem kiöblítendő kondicionálók gasztronómiai megfelelőjét, a 3in1-ben karibi fehérpecsenyét. Miért 3in1??? A tartalmas marhahús főételként szolgál, a mártás édes ízei kiütik a desszertet, és mivel kávét is belecsempésztem az öntetbe, így az elfogyasztását követően felfrissülve kérhetjük a számlát, "és már indulok is". Na jó, nem vagyok a sietős étkezések híve, szóval inkább azt mondanám, hogy annyira minimális konyhai előkészületet igényel az étel, hogy az időt, amit így megspóroltunk, hozzácsaphatjuk az étel feletti jóízű beszélgetésre szánt órákhoz...

Amit a pincértől rendelni kell:

50 dkg marha fehérpecsenye
10 dkg méz
2 chili paprika
1 doboz kókusztej (165 ml-es konzerv)
1 dl tejszín
1 narancs héja
10 dkg dióbél
só, bors
3 ek vaj
80 dkg krumpli



Az ízbomba készítése:

A mézet egy mélyebb tálba öntjük, és a mikroba egy perc alatt folyékonyra olvasztjuk. A chilit kimagozzuk, pici kis darabokra aprítjuk, és a folyékony mézhez adjuk.  A húst megmossuk, leszárítjuk, vékony, kb.3 cm hosszú csíkokra szeleteljük. A marhacsíkokat csipet sóval ízesítjük, és jól megszórjuk frissen őrölt borssal. A befűszerezett húst hozzáforgatjuk a mézes chilihez, hogy az aranyló öntet mindenhol körbeölelje. A diót durvára törjük. Az én módszerem, hogy zacskóba teszem, amit lezárok, majd a zacskót konyharuhába tekerve, a diót egy húsklopfolóval alaposan helyben hagyom. A húsklopfolós műveletek, mint tudjuk konyhai feszültséglevezetésnek sem utolsók, de most a tényleges cél, hogy a dióbelet durvára törjük. A diómorzsákat egy felhevített teflonserpenyőben illatosra pirítjuk, majd egy tányérra öntjük. A felszabadult serpenyőben a húst 2 adagban, erősen közepes tűzön megpirítjuk 1 ek vajon. Nekem a hús levet eresztett, amit én kiöntöttem, mivel ebben a fázisban nem a párolás, hanem a pirítás a cél. A serpenyőbe, amiben a húst is pirítottuk, beleöntjük a kókusztejet, hozzáreszeljük a narancs illatos héját, hozzáöntjük a dió felét, és a mártást hígítjuk 1 dl tejszínnel. Lefőzünk egy presszó kávét, és a szószhoz öntjük, az egészet összerottyantjuk, majd a húscsíkokat visszapakoljuk az édes öntetbe. A tűzet kis lángra állítjuk, és 30 perc alatt puhára pároljuk a fehérpecsenyét. A körethez a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, 1 kk sóval ízesített vízben puhára főzzük. 2 ek vajjal, és nagyon pici tejjel összetörjük. Picit darabos kell, hogy maradjon, mivel így könnyebben formázható. Kanállal galuskákat formázunk, amit a tányéron maradt dióban meghempergetünk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a galuskákat egymás mellé rendezzük. A krumplipralinékat 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt ropogósra sütjük.

2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon izgalmasnak hangzik, köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök ha tetszett! Ezen felbuzdulva elkészítettem a következő meglepetést, amivel picit más tájakra eveztem a kávéfolyamon...:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...