2014. november 13., csütörtök

Serranoval és sajtkrémmel töltött sütőtökös kukoricakenyér

A kukoricás lepény azért imádnivaló, mert gyorsan elkészül, nagyon finom, ízlés szerint variálható, így a nagyon finom szubjektív jelző, már rögtön bizonyítást is nyert. Kiváló piknikezéshez, nagyon jól viselkedik ha magunkkal visszük, bár lehet, hogy ez nem mostanában nyer majd bizonyítást, illetve csak gratulálni tudok annak az elszánt empirikus kutatónak, aki november magasságában ezt leteszteli a szokatlan jó idő ellenére is. Minden estre amíg ki nem tavaszodik lehet vele a családot kényeztetni hétvégi reggeliként, vagy felvágni a vendégek előtt, mert vendégvárónak is kiváló.

Piknik kosárba:

10 dkg finomliszt
175 gr kukoricaliszt
1 ek sütőpor
25 dkg reszelt sütőtök (a reszelő nagy lyukú oldalán elég lereszelni)
4 ek snidling apróra vágva
2 dl tej
2 felvert tojás
4 ek olívaolaj
1 kk só
1 ek kristálycukor


Sajtkrém:
15 dkg zöldfűszeres krémsajt (BUKO vagy Rondelé)
2 dl creme fraiche
2 gerezd fokhagyma vékonyan felszeletelve
1 dl száraz fehérbor
1csokor petrezselyem finomra vágva
1 marék snidling felaprítva
1 ek olívaolaj
frissen őrölt bors

10 dkg serrano sonka
5 dkg füstölt mozzarella felszeletelve

A sütőt 180 fokra előmelegítem. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, kukoricalisztet, sütőport, cukrot, sót, metélőhagymát és a tököt, majd adjuk hozzá a tejet, olajat és a tojást és keverjük el egyenletesen. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és egyenletesen oszlassuk el benne a sütőtökös tésztát. 20-25 perc alatt készre sütjük. Eközben egy teflon serpenyőben melegítsünk meg 1 ek olívaolajat és süssük rajta illatosra a fokhagymát, majd öntsük hozzá a bort. nagy lángon kevergessük, hogy az alkohol elillanjon, majd húzzuk le a tűzről a serpenyőt, adjuk hozzá a vajkrémet, creme frachet/tejfölt, zöldfűszereket és őröljünk rá friss borsot ízlés szerint, majd keverjük el. Hagyjuk kihűlni és ha nagyobb tepsibe sütöttük, akkor vágjuk félbe, hogy sandwichként összeboríthassuk majd a lepény két felét. Kenjük meg a lepényt a krémsajttal, a lepény egyik felén oszlassuk el a sonkát és a mozzarellaszeleteket és fedjük be a lepény másik felével. nyomjuk picit össze és kockázzuk fel.



2 megjegyzés:

  1. Biztos, hogy 10 és 175 gr a két liszt mennyisége?

    VálaszTörlés
  2. A 10 dkg liszt helyes viszont a kukoricalisztből 175 gr kell nem dkg az tényleg túlzás lenne...köszönöm az észrevételt:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...