2014. november 11., kedd

Sütőtökös tócsni

A november nálam a sütőtökről szól majd. Ez nem azért van, mert szegény közeli hozzátartozóimat egy hónapon keresztül sütőtök evésre kárhoztatom a sokoldalú táplálkozás jegyében, vagy mert durván determinálja a főzési szokásaimat a hipermarketek akciós újság kínálata. A sütőtök dömpingen egy nap alatt esett át szűk környezetem. Egészen pontosan november 1-én, mikor a már hagyomány számba menő éves tökfaragást rendeztük meg, ami nem múlhat el tökös ételek nélkül. Az idei év annyiban volt különleges, hogy mivel minden vendég különböző időpontokra jelentkezett be, és a halloween szelleme helyett inkább a busójárás hangulata jellemezte a napot, úgy döntöttem, hogy a szokásos ültetéses 3 fogásos tök vacsora helyett, inkább falatkákat készítek, így mindenki akkor farag és eszik eszik és farag, amikor épp kedve tartja. Az, hogy miért kellett 8 féle tökös előételt készítenem és 2 desszertet azt tényleg nem magyarázza a jövő menő vendégsereg, talán inkább genetikai defektus lehet nálam.

Génhiba II:

60 dkg sütőtök a reszelő nagy lyukú oldalán lereszelve
20 dkg chedar sajt lereszelve
1/2-1/2 csokor petrezselyem és  snidling felaprítva
3 gerezd fokhagyma összezúzva
1 fej hagyma apróra vágva
1 tojás felverve
1 chili felaprítva
1 ek só
7 dkg zsemlemorzsa
frissen őrölt bos ízlés szerint
olaj a sütéshez

A lereszelt tököt besózzuk és félretesszük 10 percre. Míg a tök levet ereszt, addig előkészítjük a többi hozzávalót és egy tálban alaposan összedolgozzuk. A tökreszeléket kézzel kinyomkodjuk és hozzádolgozzuk a masszához. A keverékből tenyérnyi adagot kiveszünk és golyót formázunk belőle, majd a tenyerünk között óvatosan szétlapítjuk fasírt alakúra, hogy egyenletes magasságú korongokat kapjunk. Egy magasabb falú serpenyőben újnyi vastagon olajat öntünk. A felhevített olajba helyezzük a korongokat, majd közepes lángon oldalanként 5-7 perc alatt készre sütjük. Mi fokhagymás tejföllel ettük. Ehhez 2 dl tejfölben elkeverünk 2 zúzott gerezd fokhagymát, ízlés szerint sózzuk borsozzuk és alaposan elkeverjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...