2014. november 23., vasárnap

Nyáridéző focaccia


 A tél közeledtével mindenki el kezd egyre durvább egytálételeket főzni, úgy látszik mi tömény szénhidráttal próbáljuk egyensúlyban tartani az endorfinszintünket és ami a mai, a boldogsághormon termelésére tett kísérletünket illeti csillagos 5-ösre vizsgáztunk. A lédús koktélparadicsom, a nyár édes ízét magába záró aszalt paradicsom és  a fűszeres, tengerparti estéket idéző rozmaring ma együtt mentek mennybe és minket is magukkal vittek.

És harmadnapon...

500 gr 00-ás liszt
300 ml langyos víz
15 gr élesztő
1 kk porcukor
2 tk só
3 el olívaolaj

10 dkg koktélparadicsom elfelezve
8 db aszalt paradicsom negyedelve
1-1tk oregánó, bazsalikom
5 cm-es rozmaring ágacska levelei apróra darabolva
2 gerezd fokhagyma durván feldarabolva

Az élesztőt a víz felében felfuttatjuk a cukorral. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, majd a tetejébe kis mélyedést alakítunk ki kanállal, amibe beleöntjük az olajat, vizet és a felfuttatott élesztőt és sóval ízesítjük. Alaposan összegyúrjuk kézzel a tészta hozzávalóit, hogy selymes tésztát kapjunk, majd meleg helyen letakarva 70 percig kelni hagyjuk, majd kb 10 percig dagasztjuk. A tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsi közepére tesszük és kézzel széthúzkodjuk, hogy kb. 2,5 cm vastag négyzet alapú tésztát kapjunk. A paradicsomot, és aszalt paradicsomot egy tálkában 2 ek olívaolajjal összeforgatjuk. Újjal jó mélyen benyomkodjuk elszórtan a tésztát és paradicsomokat tömködünk a mélyedésekbe. A tészta tetejét ízlés szerint sózzuk, megszórjuk szárított oregánóval és bazsalikommal illetve a feldarabolt friss rozmaringgal. Újabb 60 perc kelesztés következik, míg a tészta 2-szeresére dagad. 210 fokos légkeveréses üzemmódú sütőben, 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve a még forró tésztát meghintjük a fokhagymával, amitől botrány finom vámpírüldöző illat lesz, viszont nem keseredik meg a fokhagyma. Mi tonhalkrémmel ettük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...