2012. március 9., péntek

Az édes szűz

Nem rajongok kifejezetten az édes sós ízek párosításáért, sőt ha nem távol-keleti konyháról van szó, akkor egyáltalán nem kedvelem. Kis koromban ki lehetett kergetni a világból, mikor nagymamám a házi! rántott csibecomb mellé egres, vagy almaszószt kínált. Teljesen értetlenül álltam a helyzet előtt, hogy miért kell édes szósszal elrontani a roppanós bundájú, ízletes csibecombot. Éppen ezért komoly áttörésnek számít nálam, hogy mikor párom keresztszüleinél voltunk, nemhogy csak udvariasan megettem az ebédre tálalt aszalt szilvás szűzpecsenyét, de kétszer repetáztam is belőle, illetve a receptet el kellett kérnem, hogy rá két napra újra elkészíthessem ezt az isteni fogást. Tényleg minden túlzás nélkül ezt egyszerűen muszáj kipróbálni!

Amit nem kell tovább őrizgetni:

1 kg sertésszűz
40 dkg alma lereszelve
20 dkg magozott aszalt szilva vékonyan felcsíkozva
1 fej hagyma
0,5 l főzőtejszín
1 dl vörösbor
1 tk őrölt szerecsendió
1 tk őrölt gyömbér (ritkán írok ilyet, de ne frisset használjunk)
1/2 kk  őrölt fahéj

1 ek vaj
2 ek olaj

Egy serpenyőben a felhevített olajas vajas keveréken körbesütjük a sertésszűz oldalait. A húst kivesszük a serpenyőből, és egy alufóliával letakart tányéron félretesszük. A finomra vágott hagymát a serpenyőben visszamaradt zsiradékon üvegesre pirítjuk. A sertésszüzet újnyi vastagon felszeleteljük és a visszatesszük a serpenyőbe, a lángot feltekerjük és hozzáöntjük a bort. pár percig keverjük, hogy az alkohol elillanjon. Hozzákeverjük a reszelt almát, felcsíkozott aszalt szilvát. Fűszerezzük fahéjjal, szerecsendióval, gyömbérrel. Ízlés szerint sóval ízesítjük. Lassú tűzön 30-40 percig lefedve pároljuk, majd hozzáöntjük a tejszínt és további 15 perc alatt készre főzzük. Mindenképpen valamilyen semleges köret illik hozzá, mint a rizs, vagy krumplipüré.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...