2011. szeptember 5., hétfő

Rakott krumpli de luxe

A rakott krumpli egyike volt az első ételeknek, amit az új lakásunkba való beköltözéskor főztem. Részemről csak egy elterjedt tévhit, hogy a rakott krumpli egy könnyen elkészíthető étel. A kezdetek kezdetén úgy álltam neki a rakott krumplinak, hogy párom tepsit én meg zöldséghámozott vettem. Szóval kicsit rendhagyó volt a beszerzendő elemek listája. Aztán mikor minden eszköz adott volt a konyhában és már már rutinná vált a rakott krumpli elkészítése, kifejlesztettem a de luxe változatot, hogy azért ne legyen túl egyszerű az élet. Merthogy kellenek a kihívások, pláne ha ilyen finom végeredménnyel kecsegtetnek.

Ha tepsid már van, kelleni fog még:

2 kg krumpli
5 db tojás
40 dkg puha kolbász
20 dkg kolozsvári szalonna
10 dkg füstölt sajt
2 doboz tejföl (2*4 dl)
2 ek liszt
2 gerezd fokhagyma
só, bors

Ha már berendezkedtél a konyhába:

A krumplit egy nagy lábos vízben felteszem főni nagyjából 30 percre, az utolsó 10 percben hozzáteszem a tojásokat és keményre főzöm.A kolbászt felkarikázom, a szalonnát felkockázom és egy serpenyőben elkeverve zsírjára pirítom őket. A megfőtt krumplit és a tojásokat meghámozom, és karikára szeletelem. A tejfölbe belekeverem a zúzott fokhagymát, és a lisztet. A tepsit kivajazom, és az aljára egy sor krumplit fektetek, amit sóval, borssal fűszerezek. Rá egy sor kolbászos szalonna, és tojás kerül, ezután egy réteg tejföl következik. Majd újra gy sor krumpli jön, amire kolbász, és tojáskarikák kerülnek, és újra a tejföl. A legfelső sor a krumpli lesz, amit tejföllel vastagon bekenünk, majd reszelt sajttal, és a maradék szalonnával borítunk. a sütőben 180 fokon 30 perc alatt, lefóliázva készre sütjük, az utolsó 10 percben a tetejére rápirítunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...