2011. szeptember 14., szerda

Frikadelki, avagy mikor az Ukrán az Ikeába megy

Történt egyszer, nagyjàból röpke 2 évvel ezelőtt, hogy beköltöztünk új otthonunkba pàrommal. Jöttek is az ismerősök az üveghegyen is túlról, csak az volt a baj, hogy bàr rengeteg embert vendégül láttunk, mégis néhányan lepattantak arról az üveghegyről, azaz némi hibaszàzalékkal dolgoztunk. Így a mostani hétvégén igyekeztünk ledolgozni a renitenciánkat, akàrmilyen fura is egy két éve belakott otthonba lakásavatót tartani, gondoltam a fogàsok mennyiségével kompenzàlom majd a megkésett bemutatót.Láttam már vendégül kacsalábon forgó 50 négyzetméterünkön több, mint 10 főt, de az egy olyan laza kirakodós jellegűállófogadás volt, ahol mindenki onnan kapott el falatkát, ahonnan épp tudott, és ott fogyasztotta el, ahol épp felszabadult egy kis hely. Így most elég nagy feladat volt 10 embert asztalhoz ültetni, pláne egy 8 főshöz...plussz ilyenkor szeetne az ember kicsit különlegeset, kicsit gyorsan elkèszíthetőt, és kicsit olyat, ami miatt nem kell sokáig magukra hagyni a vendégeket. Ezeknek a követelményeknek szerintem egyszerre tett eleget a Frikadelki. Egyszerű, mert tulajdonképpen egy húsgolyó, különleges, mert van egy kis csavar a szószban, és a vendégeimet sem kell magukra hagynom, mert a húsgolyókat előre kisütjük a szósz pedig 5 perc alatt elkészíthető.

Fasírtgolyócskákhoz:

1 kg darált csirkemell
1 fej finomra vágott hagyma
2 tojás
1 db tejbe áztatott, és kinyomkodott zsemle
1/2 csokor petrezselyem felaprítva
só,bors
olaj a sütéshez

Amitől különlegesebb lesz:

1 fej finomra vágott hagyma
2 ek liszt
1 pohár tejföl (4 dl)
5 dl tej
1 ek vegeta
2 kk pirospaprika

Elkészítés:

A húsgolyó hozzávalóit összekeverjük, kis golyókat formálunk, amit felhevített, bő olajban kisütünk. A húsgolyóhoz használt olajbol megtartunk annyit, ami a rántáshoz kell, és medinszteljük benne a hagymát, majd a lisztet aranybarnára pirítjuk. A rántást folyamatos kavargatás mellett felöntjük a tejjel, ezutàn elkeverjük a tejfölt. Végül befűszerezzük a rántást, és visszatesszük a húsgolyókat a mártásba. Mi zöldséges rizst ettünk mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...