2014. szeptember 28., vasárnap

Mozzarella di buffala pizza

Bevezetőnek csak ezt a kedves gyerekmondókát parafrazáló pár sort szeretném most írni: Kolléganőm meglőtte, párja hazavitte, Peti megfőzte - a ha sok ilyet eszik cseppet sem illethető majd iciripiciri jelzővel - Adrienn pedig mind megette, és igazi happy endingként még csak meg sem fájdult a hasa tőle. Emberi nyelvre lefordítva kolléganőm volt annyira tündér, hogy figyelembe véve határokat nem ismerő gasztronómiai rajongásomat, olasz útjukról szuvenírként bivalymozzarellát hozott nekem. Hogy honnan juthatott eszébe, az agykontroll, a telepátia vagy annak tudható ez be, hogy elutazása előtti egy hétben minden nap elmondtam csak az utókor döntheti majd el, a pizza elbírálására azonban a következő generációnak vajmi kevés szerep juthat mert annak ellenére, hogy 70 dkg lisztből készült mindent elpusztítottunk a hétvégén:)
 
Alap: 
1 ek olívaolaj
70 dkg 00-as liszt
2 dl kéz meleg víz
2,5 dkg élesztő
0.5 ek porcukor
1 ek só

Paradicsomi szósz:

1 kg paradicsom meghámozva
2 gerezd fokhagyma
só, bors
0,5 kk szárított bazsalikom
0,5 kk szárított oregánó

Feltétel 1 pizzára:

20 dkg bivalymozzarella vékonyan felkarikázva
1 marék bazsalikomlevél
1 duci gerezd fokhagyma vékonyan felszeletelve
 
A tésztához a 70 dkg lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Az élesztőt újjal elmorzsolgatjuk, majd rászórjuk a porcukrot és újainkkal addig morzsolgatjuk míg folyékony nem lesz. A liszthez hozzáöntjük az élesztőt a vizet, olajat, sót és 10-15 percig dagasztjuk. Majd 50 fokos sütőben 20 percig tiszta konyharuhával lefedve kelesztjük. Ezalatt elkészítjük a paradicsomszószt. A paradicsomot felkockázzuk és egy mély lábosban közepes tűzön addig rotyogtatjuk míg elfövi a levét és be nem sűrűsödik. Ha már sűrű szósz állagúvá vált , hozzáadjuk a fűszereket és 2 perc alatt összefőzzük. ha a tészta megkelt, újra átgyúrjuk, hogy jó levegős legyen és a lekapcsolt sütőben, letakarva további 3 óráig kelesztjük. Ebből a tésztamennyiségből 4 nagy kerek pizza jön ki. A tésztát 4 felé szedjük és kör alakúra kinyújtjuk lisztezett deszkán, majd vastagon megkenjük paradicsomszósszal és 220 fokos sütőben légkeveréses módon 15 perc alatt ropogósra sütjük. A pizzát kivesszük rászórjuk a fokhagyma szeleteket, eloszlatjuk rajta a mozzarellát és még 2 percre visszatesszük. Ha a sajt már megolvadt rajta kivesszük a pizzát megszórjuk a bazsalikomlevelekkel és tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...