Nagyon sokat hezitáltam, hogy hogyan is fogok én ennek nekiállni, mert anyukám nagyon komoly mítoszt épített a sztrapacska készítés köré. A krumpli reszelése, majd a tészta leszűrése már már legyőzhetetlen eposzi bonyodalomként lebegett a szemem előtt, így érthető módon remegő lábakkal álltam a konyhában és eldöntöttem, hogy tulajdonképpen szombaton én nem is szeretnék más programot elvégre úgyis olyan borongós idő van. Ehhez képest az egésszel (mosogatás included) kész voltunk 45 perc alatt. Na ja az évek meg a rutin - na de nem az enyém, hanem anyukámé győzedelmeskedett a sztrapacska felett!
Felkészülés:
1,1 kg főzni való krumpli
40 dkg finomliszt
1 tojás
1,5 ek só
2 gerezd zúzott fokhagyma
60 dkg kolozsvári szalonna
70 dkg juhtúró
6 dl tejföl
3 gerezd zúzott fokhagyma
frissen őrölt bors
Most jön a családi titok:) A meghámozott és hasábokra vágott krumplit a konyhai robotgép húsdarálóján kell lereszelni, ez nagyjából 5 perc és túl is vagyunk a sztrapacskakészítés legfélelmetesebb részén. A krumpli levet ereszt, ezért a levet csurgassuk le róla, majd adjuk hozzá a lisztet, tojást, sót, 2 összezúzott fokhagymát és fakanállal keverjük el sűrű nokedlitészta állagúra. Közben két nagy lábosban vizet forralunk és beleszaggatjuk a tésztát. Miután a galuskák feljöttek a víz felszínére 2-3 perc után leszűrjük. A szalonnát felkockázzuk és egy serpenyőben magas lángon ropogósra pirítjuk. Egy nagy tálban összeforgatjuk a juhtúrót, maradék zúzott fokhagymát, a szalonna 2/3át, 5 dl tejfölt a tésztával és alaposan megborsozzuk. Ezután ha nem azonnal fogyasztanánk akkor egy tepsibe elosztjuk a sztrapacskát. A tetjén elsimítjuk a maradék tejfölt, megszórjuk a szalonna felével, és 200 fokra előmelegített sütőben lefóliázva 20 perc alatt megsütjük, majd fólia nélkül további 5-10 perc alatt rápirítunk. Szalonnát és tejfölt kínálunk mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése