2014. szeptember 14., vasárnap

Sörkifli a'la bufalina di pomodoro

 Teljesen őszintén mondhatom, hogy ritkán írok ennyire lelkesen egy receptről. A sörkiflihez nekem tényleg csupa jó élményeim kapcsolódnak. Az egész ott kezdődött, hogy csütörtökön a pénzügyes kolléganő 2 nagy tálca sörkiflivel állított be, ezzel officially ő lett az év dolgozója a szememben. Ehhez még lábjegyzet, hogy a kiflik még langyosak voltak, mert reggel sütötte ki őket, hogy még frissen kóstolhassuk meg...nem kiflivel gurigázunk. Ezen felbuzdultam és szombat délelőtt reprodukáltam a remekművet megfogadva a tanácsot, miszerint bátran variáljam csak a töltelékeket úgyis olyan kreatív vagyok. Innen pedig már csak egy lépés volt, hogy ezzel bezsebeljem az év barátnője díjat - nem tudom, így, hogy magamnak osztottam ki ez így érvényes-e?! Ha ki is próbáljátok a receptet, azonban könnyen eldönthető és nem kell az én szubjektív értékítéletemre hagyatkoznotok.

Kollegialitás ismérvei:

0,5 kg  00-as liszt +1 pici nyújtáskor
2,5 dl tej
0,5 friss élesztő
1dl étolaj
1 ek porcukor
1 ek só
1tojás  a kenéshez


Bónusz (a tészta negyedéhez):

1 dl fűszeres paradicsom passata
100 g bivalymozzarella felkockázva
1 marék bazsalikom
5 dkg reszelt pecorino

A sütőt 50 fokra előmelegítjük. Az élesztőt elmorzsoljuk és rászórunk 1 ek porcukrot, majd az élesztőt az újjunk között morzsolgatjuk amíg teljesen folyékony nem lesz, nem kell megijedni ezt a Rosinante chéfje mutatta, szóval vége az élesztőfelfuttatós kudarcoknak ez tényleg működik. A tejet mikróban 20 mp alatt meglangyosítjuk. Egy tálba beleöntjük a lisztet, hozzáadjuk az olajat, tejet, sót és az élesztőt, majd kézzel alaposan összegyúrjuk a tésztát. A cipót egy tálban konyharuhával lefedve 20 percre a sütőbe tesszük keleszteni. Ha kicsit megemelkedett a cipó a sütőt lekapcsoljuk, a tésztát pedig alaposan átgyúrjuk, dagasztjuk, majd újabb 1 órára visszatesszük a már lekapcsolt sütőbe ruhával lefedve. A megkelt tésztát 4 cipóra vágjuk, kinyújtjuk köralakba 0,5 cm vastagra és 8 cikkre vágjuk. 0,5 cm vastag kerek lappá nyújtjuk, majd 8 cikkre vágjuk. Megkenjük passataval, megszórom a mozzarellakockákkal, eloszlatom rajta a bazsalikomleveleket, majd a szélesebb vége felől feltekerjük, és kis kifliket kanyarítunk belőle. A sütőt 180 fokra melegítjük légkeveréses módon. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és egymástól egyenlő távolságra elhelyezzük a kifliket. A tetejét megkenjük a felvert tojással és megszórjuk reszelt pecorinoval. A sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...