2014. január 26., vasárnap

Ötfűszeres kacsacomb ázsiai káposztasalátával

Az a kis pálmafa a ficakban nem a saláta szerves része, csak valahogy próbáltuk fotogénné tenni ezt az ételt és a rögtönzött önjelölt food designerem úgy vélte ez elterelheti a figyelmet a kicsit barnás lilás színű nem kifejezetten gusztusos salátáról. De tegyük túl magunkat a külcsínen, mert ha mélyebbre ásunk, akkor azt kell, hogy mondjam, hogy ezt a salátát elképesztő belső értékek jellemzik, amik messze feledtetik a külseje okozta hiányosságokat. Izgalmas, fűszeres, egzotikus szépség. Igazából azért álltam neki, mert gyakorlatilag minden volt hozzá itthon, így a hótorlasztól rettegve, nem kellett attól tartanunk, hogy a hétvégén éhen halunk. Igen, ilyenkor határozottan büszke vagyok rá, hogy az olyan "alapélelmiszerek" mint a csillagánizs, gyömbér, vagy kínai öt fűszer ott sorakoznak a polcomon. Remélem ínséges időkben komoly cserealapot jelentenek majd 
Ízutazás a hótakaró alatt:
2 kacsacomb
1.2 dl szójaszósz
2 tk kínai ötfűszerkeverék
0.6 dl száraz pezsgő
4 dl alaplé (Knorr csirkehúsleves alap - mert instant házi tündér vagyok)
3 cm friss gyömbér felkarikázva
2 gerezd fokhagyma megpucolva egészben
4 csillagánizs
1 tk fahéj
2 ek barna cukor
1 kg lilakáposzta
1 fej hagyma finomra vágva
2 dl főzőtejszín
2 ek étkezési keményítő
10 dkg szezámmag pirítva


A kacsacombok bőrét átlósan bevagdossuk és bedörzsöljük a kínai ötfűszerkeverékkel, és 1-1 evőkanál szójaszósszal. Hagyjuk pácolódni kb. 30 percig. Eközben legyaluljuk, vagy nagyon vékonyan felcsíkozzuk a lilakáposztát lesózzuk és félretesszük 10 percre. Megvárjuk, hogy levet eresszen és alaposan kinyomkodjuk.
Egy serpenyőt felforrósítunk, és a kacsát bőrével lefelé 5 perc alatt ropogósra sütjük, majd megfordítjuk és a másik oldalt is megsütjük.
Egy mélyebb lábosba beleöntjük a szójaszószt, pezsgőt, húslevest, gyömbért, fokhagymagerezdeket és a  csillagánizst. Megfűszerezzük fahéjjal és megszórjuk cukorral, majd közepes tűzön addig keverjük míg a cukor feloldódik benne, majd visszatesszük a szószba a kacsacombokat és fedő alatt lassú tűzön, 2,5-3 óra alatt porhanyósan omlósra főzzük. A visszamaradt kacsazsíron üvegesre párolt hagymán megpirítjuk a káposztát 10-15 perc alatt, majd lehúzzuk a tűzről. Ha a kacsa megpuhult kivesszük a szószból és falatnyi darabokra vágjuk. A csillagánizst és a fokhagymát kidobjuk. A szószt beforraljuk a felére majd levesszük a tűzről felöntjük a tejszínnel és besűrítjük étkezési keményítővel. Végül a szószt, lilakáposztát és a kacsafalatokat összeforgatjuk és szezámmaggal meghintve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...