Nem teljesen zökkenőmentes a bloghoz való visszatérésem, de a kép és bejegyzés nélküli időszakhoz képest, már az is szép teljesítmény hogy végre megint van lehetőségem új postokra. Még ha a képek minőségét figyelembe véve, lehet, hogy többek számára kellemesebb vizuális élmény lenne, ha továbbra is tartózkodnék a fotók feltöltésétől. A legjobban pedig annak örülnétek, ha a bejegyzésektől is...A mostani recept nem saját találmány, de ez még a karácsonyi periódusra készült, így talán bocsánatos bűn, pláne ha az ember 6 előétel elkészítését vállalta el az ünnepi vacsorára. Azt azért nem mondanám, hogy ez is a sec perc alatt elkészíthető receptek egyike, de legalább előre elkészíthető és naggyon finom
Repro:
1 vöröshagyma finomra vágva
1 ek vaj
1 ek zsálya morzsolva
1 tk őrölt szerecsendió
30 dkg csirkecombfilé bőr nélkül
1 ek vaj
1 ek zsálya morzsolva
1 tk őrölt szerecsendió
30 dkg csirkecombfilé bőr nélkül
1 kg főtt sonka apró kockára vágva
5-5 dkg pisztácia, aszalt sárgabarack feldarabolva, vörösáfonya
1 csokor petrezselyem felaprítva
70 dkgcsirkemell apró kockákra vágva
2 zselatinlap
2 dl csirkehús alaplé
Tésztához (ha van jó sós tészta receptetek ettől a saját érdeketekben tekintsetek el):
375 g finomliszt
375 g rétesliszt
140 g vaj
175 g zsir
1 felvert tojás
Egy serpenyőben megpároljuk a felolvasztott vajon a hagymát és zsályát illatosra pirítjuk a szerecsendióval. Hűtsük le, ezalatt a csirkecombot 30 dkg sonkával késes robotgépben apróra daraboljuk. Egy tálban összekeverjük a feldarabolt húst a fűszeres hagymával pisztáciával, áfonyával, barackkal és petrezselyemmel.
Vajjal kikenünk egy magas falú kapcsos tortaformát és kibéleljük sütőpapírral. A tésztához a lisztet 2 tk sóval elkeverjük egy tálban és a kis lyukat csinálunk a közepére kiskanállal. Közben egy kis lábosban a vajat és a zsírt 2 dl vízzel felolvasztjuk, mikor már bugyog a liszt közepére öntjük és fakanállal tésztát keverünk belőle. Ha kihűlt kézzel tésztát gyúrunk belőle, ha összeállt a harmadát tegyük félre és takarjuk le, hogy melegen tartsuk. A tészta nagyobb részéből kerek lapot nyújtunk és kibéleljük vele a tortaformát, úgy, hogy a tészta túl lógjon a forma szélén.
A tésztával kibélelt tortaforma aljára helyezzük a 70 dkg felszeletelt sonka felét, rá a csirkemell felét, majd az aprított keverék felét és lenyomkodjuk, ezt a rétegzést még egyszer megismételjük, majd a közepébe egy kis lyukat fúrunk. A maradék tésztából akkora kört nyújtunk, hogy befedhessük vele a tortánkat, a közepére vágjunk egy kis lyukat. A kerek tésztát helyezzük torta tetejére és a korábban a formán túlnyúló tésztaszéleket hajtsuk rá vissza és nyomkodjuk össze a tésztaszéleket, hogy összetapadjon. Alufóliából kis tölcsért készítünk és beleszúrjuk a torta tetején vágott lyukba (ezen keresztül öntjük majd bele a zselés alaplét a tortába, hogy összeálljon.) A sütőt 180 fokra előmelegítjük légkeveréses üzemmódban és süssük a pitét 1 óráig. Majd óvatosan vegyük ki a pitét a formából és kenjük meg a tészta tetejét és oldalát tojással majd további 30 percig sütjük.A kapcsos formába visszatéve, hagyjuk kihűlni.
A zselatinlap csomagolásán található leírásnak megfelelően készítsük el a kocsonyalét az alapléből és a 2 zselélapból és öntsük az alufólia kéményen keresztül a pitébe a zselatinos alaplét.Hűtsük 2-3 órán át. Salátával fogyasszuk vagy csak késsel villával ízlés dolga.
5-5 dkg pisztácia, aszalt sárgabarack feldarabolva, vörösáfonya
1 csokor petrezselyem felaprítva
70 dkgcsirkemell apró kockákra vágva
2 zselatinlap
2 dl csirkehús alaplé
Tésztához (ha van jó sós tészta receptetek ettől a saját érdeketekben tekintsetek el):
375 g finomliszt
375 g rétesliszt
140 g vaj
175 g zsir
1 felvert tojás
Egy serpenyőben megpároljuk a felolvasztott vajon a hagymát és zsályát illatosra pirítjuk a szerecsendióval. Hűtsük le, ezalatt a csirkecombot 30 dkg sonkával késes robotgépben apróra daraboljuk. Egy tálban összekeverjük a feldarabolt húst a fűszeres hagymával pisztáciával, áfonyával, barackkal és petrezselyemmel.
Vajjal kikenünk egy magas falú kapcsos tortaformát és kibéleljük sütőpapírral. A tésztához a lisztet 2 tk sóval elkeverjük egy tálban és a kis lyukat csinálunk a közepére kiskanállal. Közben egy kis lábosban a vajat és a zsírt 2 dl vízzel felolvasztjuk, mikor már bugyog a liszt közepére öntjük és fakanállal tésztát keverünk belőle. Ha kihűlt kézzel tésztát gyúrunk belőle, ha összeállt a harmadát tegyük félre és takarjuk le, hogy melegen tartsuk. A tészta nagyobb részéből kerek lapot nyújtunk és kibéleljük vele a tortaformát, úgy, hogy a tészta túl lógjon a forma szélén.
A tésztával kibélelt tortaforma aljára helyezzük a 70 dkg felszeletelt sonka felét, rá a csirkemell felét, majd az aprított keverék felét és lenyomkodjuk, ezt a rétegzést még egyszer megismételjük, majd a közepébe egy kis lyukat fúrunk. A maradék tésztából akkora kört nyújtunk, hogy befedhessük vele a tortánkat, a közepére vágjunk egy kis lyukat. A kerek tésztát helyezzük torta tetejére és a korábban a formán túlnyúló tésztaszéleket hajtsuk rá vissza és nyomkodjuk össze a tésztaszéleket, hogy összetapadjon. Alufóliából kis tölcsért készítünk és beleszúrjuk a torta tetején vágott lyukba (ezen keresztül öntjük majd bele a zselés alaplét a tortába, hogy összeálljon.) A sütőt 180 fokra előmelegítjük légkeveréses üzemmódban és süssük a pitét 1 óráig. Majd óvatosan vegyük ki a pitét a formából és kenjük meg a tészta tetejét és oldalát tojással majd további 30 percig sütjük.A kapcsos formába visszatéve, hagyjuk kihűlni.
A zselatinlap csomagolásán található leírásnak megfelelően készítsük el a kocsonyalét az alapléből és a 2 zselélapból és öntsük az alufólia kéményen keresztül a pitébe a zselatinos alaplét.Hűtsük 2-3 órán át. Salátával fogyasszuk vagy csak késsel villával ízlés dolga.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése