2012. április 27., péntek

Citromos húsgolyók fokhagymával sült gombás spagettivel

Olyan jó, hogy az ételfotók nem romlandók, így még hetekkel a citromos húsgolyók elkészítése után is nosztalgiázhatok felette. A recept eredetije megint csak GoodFood ihletésű, de mint annyi sorstársa ezelőtt a kezem alatt kicsit "elfajzott". Ha New York a különböző etnikumok olvasztótégelye, akkor az én konyhám a recepteké. Az evolúció jegyében azért remélem, hogy itt is érvényesül a hatás, hogy a kevéssé életképes vadhajtások közül csak a legrátermettebbek maradhatnak meg. Az biztos, hogy ez a spagetti elég magasan helyezkedik el az evolúciós ranglétrán!

Természetes szelekció:

50 dkg darált sertéshús
1 fej vöröshagyma finomra vágva
1 nagy csokor felaprított petrezselyem
1 tojás
2 ek zsemlemorzsa
4 gerezd fokhagyma vékonyan felszeletelve
2 ek olívaolaj
1 dl fehérbor
5 dl főzőtejszín
50 dkg gomba vékonyan felszeletelve
1/2 szarvacska tészta
2 citrom reszelt héja
só, frissen őrölt bors

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A darált húst összegyúrjuk a tojással, zsemlemorzsával, hagymával, petrezselyem felével. Reszelt citromhéjjal, frissen őrölt borssal, sóval ízesítjük.  A darált húsból kis gombócokat formázunk (kb. 20 db lesz) és bő olajban kisütjük. A felszeletelt gombát terítsük szét egy tepsiben és szórjuk meg a fokhagymaszeletekkel, locsoljuk meg olajjal, sózzuk borsozzuk. A sütőben 20 perc alatt készre pirítjuk. A hús sütéséhez használt serpenyőbe öntsük a bort, majd adjuk hozzá a tejszínt. Helyezzük vissza a húsgolyókat a tejszínbe és adjuk hozzá a gombát. Forgassuk össze a gombás húst a szósszal, és a tejszínt forraljuk be. Kifőtt tésztával, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

2 megjegyzés:

  1. Elolvasva a receptet, ízlelőbimbóim működésbe léptek és nagyokat nyelek...érzem a finom fehérboros tejszínes - gombás mártással leöntött citromos húsgombócok ízét a számban...ez kész önkínzás...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az önkínzás részét át tudom érezni, mikor léböjt mellett főztem páromra. Remélem sikerült kedvet csinálni a kipróbálásához, és akkor maximum 30 percnyi további önkínzás választhat csak el a húsgombocoktól:)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...