2011. november 9., szerda

Sütőtökös lasagne


A hétvégén úgymond "tökörésztünk" ez nem azt jelenti kivételesen, hogy a meleg szobából egy plédbe burkolózva pislogtunk kifelé a rideg világba egy jó könyvvel a kezünkben, hanem alaposan kitettünk magunkért. Bátran mondhatom, hogy lassan már hagyománnyá válik nálunk a tökfaragás Halloween környékén. Tavaly is úgy gondoltam, hogy a serényen dolgozó tökfaragók igazán megérdemelnek egy "tökös" menüt. Igen, jól gondoljátok az idei évben már elővigyázatosak voltunk és a sok tökkel kapcsolatos szóviccért büntetés járt, mert néhány "tök jó" poén sokkal fárasztóbb, mint egy halloween kompatibilis "tökéletes" menü összeállítása...

Ezzel jöttök:

1,5 kg sonkatök
2 fej hagyma
1 nagy sárgarépa
5 szál halványítózeller
2 gerezd zúzott fokhagyma
5 kocka csípős mackósajt
10 dkg reszelt parmezán
30 dkg serrano sonka
1/2 kk szerecsendió
1 kk vegeta
1 kk szárított kakukkfű
1/2ág rozmaring felaprított levelei
5 bazsalikomlevél finomra vágva
só, bors
2 doboz lasagne tészta (2*25 dkg)
2 ek olívaolaj
besamel

A felkockázott sonkát pár perc alatt megpirítjuk a serpenyőben, majd kivesszük az edényből. A sonka zsírján és egy kis olajon a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát megdinszteljük. A meghámozott sütőtököt felkockázzuk, a sárgarépát és a zeller szárát vékonyan felkarikázzuk. A zöldségeket a dinsztelt hagymához keverjük, sóval borssal, kakukkfűvel, szerecsendióval ízesítjük, vegetával megszórjuk. Fedő alatt 30 perc alatt puhára pároljuk. Ezalatt elkészítjük a besamelt. A párolt zöldségekhez adjuk a mackósajtot, a reszelt parmezánt és a friss fűszereket, visszatesszük a pirított sonkát és alaposan elkeverjük. Annyira megpuhulnak  a zöldségek, hogy egy fakanállal pürésre tudjuk kevergetni, amíg szósz állagú nem lesz, tényleg nincs szükség a botmixerre sem. Egy tepsibe elsimítunk egy adag besamelt, amire egy réteg lasagne lapot teszünk. A tésztára egy réteg sütőtök püré jön,tészta, majd újra besamel, amire sütőtökpürét terítünk szét, amit egy újabb réteg lasagne lappal fedünk le, így tovább amíg ki nem fogyunk a hozzávalóból. Az utolsó réteg a lasagne lap legyen, amin egy jó adag besamelt simítunk el. A besamelben és a tökpürében pont annyi nedvesség van, amitől a tésztalapok megpuhulnak sütés közben. 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük, az utolsó10 percben rápirítunk a sütő grill funkciójával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...