2011. október 9., vasárnap

Jamie Oliver mesésen omlós malac ragúja

Be kell, hogy valljam, hogy a blog tekintetében ellustultam kicsit, bár ez a tény az őszinte vallomásom nélkül is nyilvánvaló, csak a bejegyzések dátuma alapján. Természetesen amennyiben postolok valamit az továbbra sem az utolsó melengető őszi napsugarakról készült közeli lesz, azaz nem gyarapítom a fényevők táborát, hanem továbbra is van konyhabéli ötleteimnek kézzelfogható manifesztációja, csak mostanában már nem érzek erős késztetést, hogy megosszam anyukámból álló olvasótáborommal, bár a múltkor ő meglepetten hallgatta, hogy új receptet postoltam, szóval egyre inkább csak a bölcs utókor elismerésében bízhatok, addig is csomagoljanak receptjeimbe különböző portékákat a piacon a'la Csontváry, legalább lesz valami köze a gasztronómiához...És, hogy ez hogy jön a mesés raguhoz? Annyira különleges ízélményben lesz részünk, olyan mesésen omlós a hús, és annyira lélekmelengető a gőzölgő ragu, hogy garantáltan elfeledjük tőle minden gondunk!
Ami itthon is beszerezhető:

1 kg kicsontozott sertéslapocka egyben, bőr nélkül, de zsírjával
2 lila hagyma finomra vágva
5 db paprika (különböző színűek pritamin, tv, erős hegyes, kaliforniai..)
28 dkg grillezett felaprított paprika
40 dkg hámozott paradicsom konzerv
2 ek csemege fűszerpaprika, 2 kk őrölt kömény, 2 kk majoránna, só, bors, 2 ek borecet, 2 kimagozott, finomra aprított chili, 1 db húsleveskocka
2 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
1 kis csokor aprított petrezselyem
olivaolaj

Ha már nem sajnálom magam annyira, ezt teszem, hogy lélekmelengető vigasz ragut kanalazhassak:

A sütőt 180 fokra előmelegítem. A paprikát kicsumázom, vékonyan felcsíkozom. Nekem olyan szerencsém van, hogy egy de Buyer serpenyő van a segítségemre a következő fázisban, mikoris a serpenyőben felhevített olajba fektetem a zsírjánál beirdalt húst, és magas lángon kb. 5-8 percig sütöm lefedve, majd megfordítom, és a hús másik oldalára is kérget sütök. A húst kiveszem sóval, borssal fűszerezem és letakarom. A lábosba, amibe a hús is sült, a hagymával együtt beleteszem az őrölt paprikát, köménymagot, majoránnát, chilit, majd kis lángon 10 percig pirítom a fűszereket. Ezután hozzákeverem a felszeletelt paprikát, lecsöpögtetett grillpaprikát, és paradicsomot. Alaposan elkeverem a hozzávalókat és sóval, borssal ízesítem, majd visszafektetem a húst a zöldségraguba, megöntözöm borecettel és felöntöm 3dl vízzel, amiben feloldottam a húsleveskockát. Rottyantok rajta egyet, majd lefedve a sütőben 3 óra alatt mesésen porhanyósra párolom. Nekem nem volt akkor a serpenyőm, hogy biztonsággal a sütőbe tehessem, így én egy tepsibe öntöttem át a tűzhelyen elkészített ragut, és alufóliával fedtem le. Ha a hús kész két villával falatnyi cafatokra tépkedjük. Igen ez lehetséges 3 órányi párolás után, olyan omlós lesz a hús, hogy kés nélkül könnyen  darabolható. Már csak annyi a teendőnk, hogy a tejfölt elkeverjük a reszelt citrom héjjal, és felaprított petrezselyemmel. Rizzsel esszük, és a fűszeres tejföllel locsoljuk meg tálalás előtt.

6 megjegyzés:

  1. Ne keseredj el! Én is olvasom a blogod, nem csak anyukád, csak kommentelni nem szoktam! A recept melyik Jamie Oliver könyvből van? Nagyon guszta a leírásod alapján!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök Neked!!!! Gondoltam, hogy alapvető ellentmondásba keverednék, hogy sajnáltatom magam, hogy senki nem olvas miközben reménykedem, hogy valaki mégis kommentel, de tényleg szuper, hogy írtál:)
    A recept jamie természetesen könyvéből származik, és nekem jamie rajongásom ellenére nem sok más receptje mozgatta meg. A fantáziám ebből a könyvből. A több elég elvont nekem....

    VálaszTörlés
  3. Melyik könyvre gondolsz pontosan? (Nem sikerült kiolvasnom a válaszból :-( )
    Nekem is meg van a rajongás, de eddig a könyve, amit megszereztem nem nyert. Ezért reménykedem, hátha csak az én készülékemben van a hiba.

    VálaszTörlés
  4. Természetesen a könyv címe, és többszöri átolvasás után ez volt az egyetlen recept, amit úgy éreztem szívesen kipróbálnék. Ez viszont annyira finom volt, hogy lehet megéri még egyszer átolvasni azt a könyvet, hátha én voltam túl kritikus

    VálaszTörlés
  5. En is szoktam olvasni, sot volt mar, hogy en is kiprobaltam egy-egy receptedet. Szoval hajra! :-)
    A szovegeid meg kulon szorakoztatoak... ;-)

    VálaszTörlés
  6. Hát komolyan mondom, azért vannak a jóbarátok....;)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...