2012. november 3., szombat

Sütőtöktorta

Ez a torta egy igazi co-produkció. A tésztája nagymamámtól származik, a tölteléket anyukám találta ki. Joggal merül fel a kérdés, hogy én akkor most hogy is kerülök a képbe? Gyermekversekre hagyatkozva az "iciripiciri mind megette" esete forog fenn. Mikor ez a torta elkészül szívesen vállalom magamra ezt az embert próbáló feladatot, na jó a barátaim is segítettek...szóval igazából az én feladatom annyi, hogy jó managerként egyengetem a torta rögös útját az ismertté válás felé. Barátaim tavalyi tökfaragás alkalmával kóstolták először és gyanakszom, hogy idén csak azért érdeklődtek olyan szorgalmasan, hogy lesz e idén Halloween nálunk, mert titkon remélték, hogy a legyilkolt tökmaradékok, majd ebben a tortában egyesülve nyernek új értelmet és ebben a formában hallhatatlansággal kecsegtető hírnévre tesznek szert.
 
Hallhatatlanság kelékei:
 
Tészta:
 
25 dkg liszt
10 dkg cukor
10 dkg zsír
1 tojássárgája
1 sütőpor
1 csipet só
2-3 ek tejföl

Krém:

1 kg felkockázott sütőtök megpárolva, összeturmixolva
0,5 l tejszín kemény habbá verve
3 tojás (a fehérje csipet sóval kemény habbá verve)
10 dkg cukor
5 dkg vaj
10 dkg mandulaliszt
5 dkg búzadara
1/2 ujjnyi gyömbér lereszelve
1 kk őrölt fahéj

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tészta hozzávalóit lágy linzer tésztává gyúrjuk, majd ujjnyi vékonyan kinyújtjuk. Egy 26cm átmérőjű kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelünk. A tortaformát ráhelyezzük a tésztára és körbevágjuk. Az így kapott kör alakú tésztát belefektetjük a formába, a levágott széleket pedig a forma oldalára nyomkodjuk úgy, hogy kapcsolódjon a tésztaaljhoz egy kosarat alkotva a tölteléknek. 
A cukrot a vajjal és a 3 tojás sárgájával konyhai robotgéppel kikeverjük, hozzáadjuk a mandulalisztet és a búzadarát. Gyömbérrel és fahéjjal fűszerezzük. A sütőtökpürébe beleforgatjuk a kemény habbá felvert tejszínt és elkeverjük a mandulalisztes keverékkel. Végül óvatosan hozzálapátoljuk a kemény habbá vert tojásfehérjét vigyázva, hogy ne törjön össze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...