2012. november 4., vasárnap

Ázsiai fűszerezésű sütőtökrémleves chilis garnélával

A hosszú hétvégén vita tárgya volt, hogy a Halloween ünneplése, sütőtökfaragással mikor kúszott be a magyar köztudatba, a legtöbben 5 évvel ezelőttre tippeltek. Lehet szeretni nem szeretni, minden esetre én minden olyan eseménynek örülök, amikor magam köré gyűjthetem családtagjaimat, barátaimat, hogy egy asztalnál ülve beszélgethessünk egy jó bor társaságában. Halloween idején természetesen a sütőtökös menü szolgál a gyülekezés apropójául. Mivel nálunk kétségbevonhatatlan, hogy már 3. éve kerül megrendezésre a   tökfaragással egybekötött sütőtök evés, így idén nagyon örültem, hogy a Goodfood magazin novemberi száma a segítségemre volt ezzel a levesötlettel.

Ötletdoboz:

4 ek olívaolaj
1 nagy póréhagyma megtisztítva, felkarikázva
3 db burgonya kockára vágva
3 gerezd zúzott fokhagyma
1,5 kg sonkatök megpucolva, felkockázva
2 x 400 ml kókuszkrém konzerv
3 db ázsiai citromfű
1 l szárnyas alaplé

"Levesbetét"

2 paradicsom apró kockákra vágva
2 piros chili kimagozva, felaprítva
20 dkg főtt pucolt garnéla
1-1 csokor snidling,koriander finomra vágva

Egy nagy fazékban a felforrósított olajon pirítsuk meg a póréhagymát, majd tegyük hozzá a krumplit és pár percig pirítsuk őket együtt tovább, folyamatos kevergetés mellett, hogy le ne égjen. Ezután adjuk hozzá a fokhagymát és a tököt. Lassú tűzön 10 percig tovább pároljuk. Felöntjük az alaplével és a kókuszkrémmel. A citromfű gumós végét vágódeszkán húsklopfolóval összetörjük és beledobjuk a levesbe. A levest nagy lángon összeforraljuk, majd a lángot levéve további 20 percig lassú tűzön főzzük. Ha a tökkocka már megpuhult, vegyük ki a citromfüvet és a zöldségeket botmixerrel pürésítsük pépesre. A "levesbetét" hozzávalóit elkeverjük és a leves mellé kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...