2015. április 26., vasárnap

Kukoricasaláta rokfortos öntettel

Akkor csapjunk is bele a tavaszba. A felütés két okból kifolyólag is remekül illeszkedik a recepthez. Egyrészt március magasságában viszonylag kevés nőtársamnak nem jut eszébe, hogy akkor most vagy egy mérettel nagyobb ruhákat kéne hordani, vagy egy mérettel kisebb tányérból kéne egy darabig étkezni, mert télen a vitaminraktárainkat kevéssé, de egyéb tárhelyeinket sikerült maxra járatni. Így ilyenkor kinek ne jönne jól jön egy gyorsan elkészíthető salátarecept, és még az edzőterembe is jut időnk lemenni így a 10 perc alatt összeüthető vacsi után.

Kellemeset a hasznossal:

1 fej saláta
1 konzerv kukorica (34 dkg) leöblítve, lecsepegtetve
20 dkg rokfort sajt
3 dl görög joghurt
1 gerezd fokhagyma finomra zúzva
1 ek fehérbor ecet
bors, csipet só

Asalátát megmossuk és falatnyi darabokra felszeleteljük. Összekeverjük a kukoricával. Az öntet hozzávalóit villával, vagy késes betétű robotgéppel összekeverjük. Az öntetet frissen őrölt borssal esetleg csipet sóval ízesítjük és a salátára öntve kínáljuk.

2015. április 16., csütörtök

Üsd a vasat - spenót pestóval és roppanós bundában sült lazaccal

Így a képet nézegetve örülök, hogy a spenót mellett döntöttem, mert így legalább a főzelék lazán szétfolyó állaga nem ad okot félreértésre. Ami egyébként erről az ételről eszembe jut, ha asszociációs játékot kéne játszanom és csak 1- szót mondhatnék az a következő: egészséges, friss, vidám, könnyű, pillanat, ízletes, üde, gyors, különleges, olaszos. Ha a felsorolás alapján kedvet kaptatok, akkor vágjatok is bele a legalább 15 perces konyhai műveletbe, hogy utána hátradölve élvezhessétek a spenót lágy krémességét, a fűszeres, roppanós kéregben sült lazac kontrasztjával.

Csak az íz 200 % a befektetett munka bagatell:
45 dkg spenót (findus dbos mirelitet használtam)
25 dkg lazac (szintén mirelitet vettem)
5 dkg fenyőmag megpirítva
5 dkg parmezán lereszelve
4 ek pestó
2 dl 20 %-os főzőtejszín
1 dl száraz fehérbor
3 gerezd zúzott fokhagyma
1/2 citrom
1 ek vaj
1 ek olívaolaj
só, frissen őrölt bors
A spenótot és a lazacot felengedem. A vajat mikróban megolvasztom, hozzáadom az olívaolajat, a citrom levét, 1 gerezd zúzott fokhagymát, a bor felét és pár apróra tépett bazsalikom levelet. A lazacot sózom, borsozom, megforgatom a fenti pácban. Nekem 2 lazacszeletem volt, így én szeletenként 1-1 fóliát használtam. Azaz letéptem 2 nagy db fóliát. A maradék pác felét a fólia közepére öntöttem, belefektettem a halat, a visszamaradt pácot pedig a halszeletek tetejére locsoltam. A fóliából kis batyut hajtogattam, hogy a lé ne folyjon ki, és a hal megpárolódjon. 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton megsütöttem a halakat. Eközben egy teflonedényben a spenótot felmelegítettem közepes lángon, hozzáadtam a maradék bort, fokhagymát és tejszínnel befőztem. A végén hozzákevertem a pestót, ha szükséges utánfűszerezem. A fűszermozyárban összetöröm a pirított fenyőmagot. Összekeverem a reszelt citromhájjal és a pamezánnal, majd a halat megforgatom a roppanós, fűszeres bundában és grill fokoztaon 5 perc alatt rápirítom a fűszerkérget. Ekkor már nem kell az alufóliába visszacsomagolni. Ha a hal teteje megpirult kész is vagyunk.

2015. április 9., csütörtök

télbúcsúztató vitaminbomba

 Az idő az április dátum ellenére sem tudja még nagyon eldönteni, hogy akkor most tavasz van e már, vagy inkább egy jó hóvihart küldjön ránk, hisz ki ne vágyna "fehér húsvétra". A rousseau-i gondolat mentén, a természet lányaként így nem tehetek mást, mint alkalmazkodom a környezet szeszélyeihez és magam sem tudom, hogy tavaszi ételeket készítsek vagy télieket. Ennek megfelelően fogtam a téli alapanyagokat - mint amilyen a disznótoros maradéka, savanyú káposzta - és azokat a tavasznak megfelelő könnyedséggel próbáltam elkészíteni. Bár az étel még a nehezebb téli ízeket idézi, az elkészítése már a tavasz magától érthetődő egyszerűségével kecsegtet, és még vitamindús is, hogy segítsen ezeket az átmeneti időket átvészelni. Lehet, hogy a szeszélyes jó?!

Női szeszély helyett :

1 pár sütni való kolbász
50 dkg savanyú káposzta átöblítve, felszeletelve
1 fej hagyma finomra vágva
1 konzerv vörösbab (40 dkg) leöblítve, lecsepegtetve
5 dkg húsos szalonna felkockázva
4 ek tökmag olaj

A kolbászt egy jénaiba tesszük, aláöntünk 1 dl vizet, alufóliával letakarjuk és 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses módon, 40 perc alatt készre sütjük. Félidőben megforgatjuk a kolbászokat és az utolsó 10 percre levehetjük a fóliát, hogy megpiruljanak. Egy serpenyőben zsírjára pirítjuk a húsos szalonnát, és megdinszteljük rajta a hagymát. Összeforgatjuk a babot, savanyúkáposztát és a hagymás szalonnás keveréket 4 ek tökmag olajjal, és a készre sült kolbásszal tálaljuk.

2015. április 7., kedd

Csicseriborsós egytál kéksajttal

Még mindig tartom magam ahhoz, hogy ha magamnak készítek ételt, akkor odafigyelek rá, hogy ne legyen benne "rossz" szénhidrát, és az aktuális tudásunknak megfelelően, tápanyagban gazdag, jól hasznosítható alapanyagokat kombináljak össze, míg valami finomság nem sül/fő ki belőle. Bevallom a most következő recept egy bizonyos pontján azt hittem, hogy csak az egészséges kritériumnak fogok megfelelni, de aztán a nemes kéksajt segítségémre sietett a fehér száraz bor hátán és megmentett. Pedig félúton tényleg megijedtem, és átértékeltem, hogy miért kell nekem mindig ilyen debella adagokat főznöm mindenből, és vajon Kaplony, a hűséges tacskó mennyire lesz vevő erre a kajára a 2. nap magasságában, mikor én már nem akarok többet enni belőle becsületből sem. De véget vetve a negatívkodásnak, nemcsakhogy Kaplonynak nem adok belőle, de biztos vagyok benne, hogy másnak sem adnék, ha kajairigy lennék, mert remek ízkombináció jött össze végül. A sütőtök és a kéksajt szeretik egymást és én is szeretem őket.

Világbéke, azaz mindenki szeret mindenkit és jól passzol minden mindennel:  

40 dkg csirkecomb filé falatnyi kockákra vágva
5 dkg bacon szalonna felcsíkozva
40 dkg csiperke gomba meghámozva, vékonyan felszeletelve
25 dkg sütőtök felkockázva
24 dkg csicseriborsó (1 konzervnyi leöblítve)
30 dkg kéksajt
1 csokor újhagyma vékonyan felkarikázva (én a zöld szárának egy részét is belevágtam)
1,5 dl száraz fehérbor
3 gerezd fokhagyma finomra zúzva
3 kk kakukkfű 
só, frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyem finomra vágva
1 ek vaj
1 ek olaj

Egy lefedhető teflonedénybe felmelegítem az olajat és a vajat. A csirkecsíkokat a kakukkfű harmadával és a sóval befűszerezem. A felmelegített zsiradékba megsütöm a husit. Félidőben hozzáadom a bacont és azzal sütöm tovább. A husikat egy szűrőlapáttal kiveszem az edényből, és félreteszem. Az edényben visszamaradt zsiradékon megpirítom az újhagymát, majd rátezsem a gombát és a sütőtököt és pár percig együtt pirítom a zöldségeket, majd felöntöm a borral és magas lángon hagyom, hogy az alkohol egy része elfőjön. Hozzáadom a csicseriborsót, fokhagymát, sózom, borsozom és fedő alatt 20 perc alatt, kis lángon megpárolom. Ha már majdnem kész, hozzákeverem a husikat, a felkockázot sajtot és további 10-15 perc alatt összerottyantom. Ha szükséges még kakukkfűvel, borssal fűszerezem és petrezselyemmel megszórva tálalom.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...