Már postoltam korábban egy hamburger receptet még a nyár folyamán. Akkor egy balatoni büfés által elkövetett ételmérgezés okozta felindulás vett rá erre. Huh csak kijöttem ebből a mondatból is, bár kicsit elfáradtam. A lényeg, hogy szeretem, ha az étel, amit készítek minőségi alapanyagokból készül és amennyire lehet megbízható forrásból származik, de vannak klasszikusan rosszalkodós ételek, pl. a pizza, de a tipikus példa a hamburger, amiről az ember tudja, hogy a húspogácsának köze nincs a marhához (és nem azért, mert szőke vagyok és fishmac-et rendeltem), illetve, csak annyi köze van hozzá, hogy marha egészségtelen. Most stílusosan szólva, szinte hallom a virtuális "Múúúzást", amivel az újabb szóviccet reagáljátok le. Szóval összefoglalva, nem tudom honnan jött a sziporka, hogy házilag hamburgert készítsek, de utólag elég jó ötletnek bizonyult, szóval mindenkit csak bíztatni tudok.
McDrive:
50 dkg darált hús (marha+sertés vegyesen)
2 fej hagyma nagyon finomra aprítva
1 tojás
2 ek zsemlemorzsa
3 ek ketchup
2 ek mustár
1 ek worchester szósz
0,5 kk Tabasco szósz
1 kk só, 0,5 kk őrölt bors, 0,5 kk oregánó
10 dkg kemény sajt (edami, vagy trappista) 4 felé vágva
olaj sütéshez
4 db hamburger zsömle
1 csomag lapka sajt
8 saláta levél
1 db paradicsom vékonyan felkarikázva
10 dkg bacon
Szószhoz:
5 ek ketchup
3 ek majonéz
2 ek mustár
1 ek worchester szósz
A húspogácsa hozzávalóit összekeverem és a hűtőbe teszem 1 órára, hogy az ízek kicsit összeérjenek. A húsmasszát 4 egyenlőre részre osztjuk és lapos húspogácsákat formálunk belőle, aminek a közepére egy egy sajtot nyomunk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat és oldalanként 4-5 perc alatt kisütjük a húst. A tüzet közben közepes fokozatra mérsékeljük. A bacont ropogósra sütjük, a félbevágott hamburger zsemléket pedig megpirítjuk egy száraz serpenyőben. A szósz hozzávalóit elkeverjük. A zsömle aljára teszünk két salátalevelet, rá a szeletparadicsomokat, majd egy szelet lapka sajt következik. Erre jön a megsült húspogácsa, amit bátran meglocsolunk a szósszal, még egy sajt, rá a bacon, hogy a zsömle ne ázzon el és szerintem ezen a ponton több mindent nem nagyon tudunk beletuszkolni a hamburgerünkbe, szóval nyomjuk rá a zsömle tetejét és már kész is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése