2017. július 25., kedd

Cukkinifőzelék feketeerdő sonkával

Nehéz lesz úgy megírni ezt a receptet, hogy ne szerezzek egy tonnányi ellenséget még így ismeretlenül is, mert a kényszeres főzelékfőzésem hátterében be kell, hogy valljam, hogy egy hetes nyaralás áll a Cote d'Azur-ön, ahol leírni is nehéz, de folyton polipot, rákot, kagylót kellett enni, reggelire meg a házinénink (aki egy tündér, és egy mesebirodalom úrnője egyben) házi készítésű lekvárját frissen sült bagettel. Leírni is nehéz min mentem keresztül...egy szó mint száz még emellett a bánásmód mellett is iszonyatos hiányom keletkezett kicsiny hazánk csodás perverziója a főzelékek irányába. Annyira hiányzott már, hogy zöldséget ne csak saláta, hanem krémes egytálétel formájában is magamhoz vehessek, hogy azt el sem tudom mondani. Így mikor hazaértem minden létező főzeléknek való zöldséget lereszeltem és nekiálltam csillapítani a hiányt többek között ezzel a friss, üde cukkinifőzelékkel.

1 kg cukkini végei levágva, káposztareszelőn lereszelve
20 dkg feketeerdő sonka felkockázva
3 dl görög joghurt
20 dkg  krémfehér sajt felaprítva
1 db hagyma finomra vágva
1 nagy gerezd fokhagyma finomra zúzva
1 csokor kapor levelei finomra vágva
só, frissen őrölt bors
2 ek olívaolaj
 
Egy lábosban megpirítjuk a felcsíkozott sonkát. Majd félretesszük.

Az edénybe öntjük az olívaolajat és megpirítjuk rajta a hagymát, majd hozzáforgatjuk a reszelt cukkinit. Picit sózzuk, de csak óvatosan mert a sonka és a sajt is sósak, és frissen őrölt borssal ízesítjük. Fedő alatt, alacsony lángon 20 perc alatt készre pároljuk. 

A megpárolt cukkínihez keverjük a joghurtot, fokhagymát, krémfehér sajt darabokat, és további 5 perc alatt készre főzzük. 

A végén hozzákeverjük a pirított sonkát, és kaporral fűszerezzük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...