2017. július 23., vasárnap

Tökfőzelék - avagy a megszelídített ellenség

Minden gyerek ősellensége a főzelék. A kőrözöttek listáján pedig igen előkelő helyen szerepel a spenót mellett a tökfőzelék. Anyukám sosem a hagyományos módon készítette nekem, így mi mindig is jóban voltunk, de még az ő lecsós alapú paprikás verziójához képest is újra és újra késztetést érzek, hogy tovább ismerkedjek az "ellenséggel" és más és más oldalról közelítsem meg. Ahogy mondják "Tartsd közel a barátaidat, még közelebb az ellenségeidet". Milyen szerencse, hogy nálam a keresztapás maffiózó hangulat annyiban csúcsosodik ki, hogy lereszelek 1,5 kg tököt, ami mint a monoton munkák általában felfogható nettó meditációként is. Íme a modern meditáló háziasszony , modern tökfőzeléke, avagy így végzek a tökkel...

Vendetta helyett:
1 nagy db tök (megpucolva lereszelve káposztareszelőn  kb. 80 dkg)
30 dkg tóalmási csípős kolbász felkarikázva (aki nem bírja a csípőset értelemszerűen kiváltható csemege kolbásszal) 
15 dkg chili-paprika ízesítésű sajtkrém (Aldi Alpenmark)
1 csokor kapor finomra vágva
1 tk füstös ízű csemegepaprika
1/2 kk cayanne bors
só ízlés szerint
1 közepes fej hagyma finomra vágva
1 nagy gerezd fokhagyma finomra zúzva

Egy felhevített fedhető teflonserpenyőben zsírjára pirítjuk a kolbászkarikákat. Majd félretesszük a megpirult kolbászt.

A kolbász zsírján üvegesre pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a reszelt tököt, megsózzuk s alaposan átforgatjuk, hogy a hagymás kolbászzsír befedje a tököt. Fedő alatt kis lángon 20 perc alatt megpároljuk.

Mikor megpuhult a tök, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a cayanne borsot, zúzott fokhagymát, krémsajtot. Alaposan elkeverjük és fedő alatt további  perc alatt összerottyantjuk. A végén beleszórjuk a kaprot, és visszatesszük a kolbászkarikákat.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...