2014. december 14., vasárnap

Fokhagymás brindzával rétegzett csirke

A fotó nem sikerült, a rakott csirke viszont annál inkább. Az egyetlen hiba, ami a képen is látszik, hogy nem a megfelelő csirke kapott fényt a vacsora kapcsán. Én megihletődtem és ennek köszönhetően megszületett ez a fantasztikus ízű rakott étel, de úgy látszik, hogy kreativitásom ragyogása nem elég ahhoz, hogy a téli szürkületet ellensúlyozva jobb fényben tüntesse fel a végeredményt. A népszerű vámpíros trilógiák ellenére, vagy talán pont ezért a fokhagyma a barátom. Pár hete még a Kővirág panzióban töltött vacsorán jött az ötlet, hogy feltétlenül kakukkfüves fokhagymás tejfölt kell kérnem a sült húsomhoz. Az ottani séf is nagy vámpírűző lehet, mert nem sajnálta a fokhagymát és ezzel egy nagyon jó kombó született, olyannyira, hogy én egész hétvégén mindenhez azt kértem utána. És ha elolvassátok a hozzávalókat érezni fogjátok, hogy azóta sem szabadulok a hatása alól, de minek ha valami ilyen jó!

Vámpír űzéshez:

80 dkg csirkemell tenyérnyi szeletekre vágva újnyi vastagra kilapogatva
10 gerezd fokhagyma durvára zúzva
1 csokor kakukkfű
3 dl 20 %-os főzőtejszín 
20 dkg juhtúró
5 dl tejföl
1 dl olaj
10 dkg reszelt trappista
1 kg krumpli meghámozva felkarikázva, besózva
só, frissen őrölt bors
olaj

A kakukkfű és a fokhagyma felét a húshoz használjuk el. A csirkemell szeleteket sózzuk borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel és bedörzsöljük a fokhagymával egy tálba rétegezzük és lelocsoljuk a tejszínnel, hogy minden szeletet befedjen és a hűtőbe 2-3 órára félretesszük, hogy az ízek összeérjenek. Ezalatt összekeverjük a maradék fokhagymát, kakukkfüvet a tejföllel és a brindzával és frissen őrölt borssal ízesítjük. A krumpliról konyhai papírtörlővel leitatom a vizet. Egy nagy serpenyőben olajat melegítünk és a felkarikázott krumplikat oldalanként 2-2 perc alatt megsütjük.A krumpliról az olajat konyhai törlővel leitatom. A serpenyőben amibe a krumplit is sütöttem megkapatom a csirkemell mindkét oldalát. A csirkét kiveszem a serpenyőből és magasra veszem a lángot és beleöntök az edénybe 1 dl fehérbort, majd addig kevergetem míg a felére besűrűsödik az alkoholos mártás, amit hozzákeverek a tejfölhöz. Egy magasabb tűzálló tepsibe lerakok egy réteg krumplit, megkenem a tejfölös öntettel, rá egy réteg csirke jön, amire újabb réteg tejfölös krém, majd újabb réteg krumpli, végül a maradék tejfölös szószt egyenletesen szétkenem a tetején. Fóliával letakarom és 180 fokon 40 percig sütöm légkeveréses fokozaton, majd leveszem a fóliát, megszóróm sajttal és 10 perc alatt rápirítom a sajtot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...