2014. június 5., csütörtök

Bolognai lasagne

Ez a bejegyzés nem is csak egy egyszerű receptleírás lesz, hanem durva memóriajáték a részemről mire rájövök, hogy mit hogy is csináltam ezzel a recepttel. Az alap egy Jamie féle receptkönyvből van, amit barátnőmtől kölcsönöztem – vissza fogom adni, de tényleg – ezt sikerült egy kicsit meghackelni. Magamhoz képest egész visszafogottan nyúltam bele a receptbe, szóval inkább nevezném ezt jogdíjelkerülő eljárásnak, mintsem egy teljesen új receptnek, de ez nem is baj, mert ha lehetek elfogult ez a lasagne igazán büszke lehet a származására.

Eredetvizsgálat:

Bolognai szósz gomba nélkül + 2 szál szárzeller
500 ml krémsajt
3 gerezd fokhagyma vékonyan felszeletelve
1 csokor bazsalikom levél  ( a fele felaprítva)
1 nagy paradicsom felkarikázva
10 dkg parmezán lereszelve
20 dkg füstölt mozzarella lereszelve
10 dkg mozzarella vékonyan felszeletelve
8 szem aszalt paradicsom lecsepegtetve
1 dl száraz fehérbor
1 ek vaj
2 csomag lasagne tészta (2x250 g a 2. Csomagnak csak egy részére lesz majd szükség)

A bolognai szószt elkészítjük, majd lassú tűzön 40 perc alatt lefedve készre főzzük. Hozzákeverjük a reszelt parmezán felét. A sütőt 180 fokra előmelegítjük légkeveréses módon. A sajtkrémhez egy teflonserpenyőben megolvasztjuk a vajat, illatosra pirítjuk rajta a fokhagymát, majd felöntjük a borral és addig kevergetjük, míg az alkohol elfő, majd lassú tűzön hozzákeverjük a krémsajtot, megborsozzuk és fűszerezzük aprított bazsalikommal. A lasagne lapokat pár csepp olajjal elkevert forró vízbe mártjuk 2-3 percre, hogy megpuhuljanak. Majd lecsepegtetjük, konyhai papírtörlővel leitatjuk a felesleges vizet.

A bolognai mártás harmadát simítsuk el egy tűzálló tál alján, borítsd egy réteg lasagne lappal, majd kenjük be a sajtkrém harmadával, borsozzuk és szórjuk meg a parmezánnal elkevert mozzarella harmadával.  Rétegezzünk rá egy újabb sor lasagne lapot, majd ismételjük meg a rétegzést még kétszer ugyanígy. A tetejére maradjon a krémsajt, a bazsalikomlevelekkel, paradicsommal aszaltparadicsommal, és mozzarella szeletekkel rakjuk ki a felső réteget, és az előmelegített sütőben, fóliával letakarva süssük 20 percig, majd a fóliát levéve 10 perc alatt pirítsuk ropogósra a tészta tetejét.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...