Ez a bejegyzés nem is csak egy egyszerű
receptleírás lesz, hanem durva memóriajáték a részemről mire rájövök, hogy mit
hogy is csináltam ezzel a recepttel. Az alap egy Jamie féle receptkönyvből van,
amit barátnőmtől kölcsönöztem – vissza fogom adni, de tényleg – ezt sikerült
egy kicsit meghackelni. Magamhoz képest egész visszafogottan nyúltam bele a
receptbe, szóval inkább nevezném ezt jogdíjelkerülő eljárásnak, mintsem egy
teljesen új receptnek, de ez nem is baj, mert ha lehetek elfogult ez a lasagne
igazán büszke lehet a származására.
Eredetvizsgálat:
Bolognai szósz gomba nélkül + 2 szál szárzeller
500 ml krémsajt
3 gerezd fokhagyma vékonyan felszeletelve
1 csokor bazsalikom levél ( a fele felaprítva)
1 nagy paradicsom felkarikázva
10 dkg parmezán lereszelve
20 dkg füstölt mozzarella lereszelve
10 dkg mozzarella vékonyan felszeletelve
8 szem aszalt paradicsom lecsepegtetve
1 dl száraz fehérbor
1 ek vaj
2 csomag lasagne tészta (2x250 g a 2. Csomagnak
csak egy részére lesz majd szükség)
A bolognai szószt elkészítjük, majd lassú tűzön 40 perc alatt lefedve
készre főzzük. Hozzákeverjük a reszelt parmezán felét. A sütőt 180 fokra
előmelegítjük légkeveréses módon. A sajtkrémhez egy teflonserpenyőben
megolvasztjuk a vajat, illatosra pirítjuk rajta a fokhagymát, majd felöntjük a
borral és addig kevergetjük, míg az alkohol elfő, majd lassú tűzön
hozzákeverjük a krémsajtot, megborsozzuk és fűszerezzük aprított bazsalikommal.
A lasagne lapokat pár csepp olajjal elkevert forró vízbe mártjuk 2-3 percre,
hogy megpuhuljanak. Majd lecsepegtetjük, konyhai papírtörlővel leitatjuk a
felesleges vizet.
A bolognai mártás harmadát simítsuk el egy tűzálló tál alján, borítsd egy
réteg lasagne lappal, majd kenjük be a sajtkrém harmadával, borsozzuk és
szórjuk meg a parmezánnal elkevert mozzarella harmadával. Rétegezzünk rá egy újabb sor lasagne lapot,
majd ismételjük meg a rétegzést még kétszer ugyanígy. A tetejére maradjon a
krémsajt, a bazsalikomlevelekkel, paradicsommal aszaltparadicsommal, és
mozzarella szeletekkel rakjuk ki a felső réteget, és az előmelegített sütőben,
fóliával letakarva süssük 20 percig, majd a fóliát levéve 10 perc alatt
pirítsuk ropogósra a tészta tetejét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése