2014. március 2., vasárnap

Bolognai spagetti mármint az én interpretációmba

Amióta blogolok már rengetegszer főztem bolognai spagettit, valahogy eddig mégis sikerült elkerülni, hogy megosszam, én hogyan is készítem el ezt az olasz tésztaételt. Az én verziómtól valószínűleg bármelyik olasz Dunának, na jó Teverének menne, valamilyen szinten azért mégiscsak maradjunk autentikusak. Ez olyan lehet, mint mikor a bruschettámhoz Nápoly környékén fokhagymát bazsalikomot és mozzarellát kértem, amivel őszintén megbotránkoztattam a helyieket. Azért ha olyan íze lenne itthon is a paradicsomnak, amit Dél-Olaszországban lehet kapni, valószínűleg én sem próbálnám mindenféle fűszerekkel felboostolni az ízeket. Szóval a bolognaim is valami ilyesmi. Ja és bár a képen alig látszik a sűrű paradicsommal és fűszerekkel összefőzött marhahúsos ragu, de a rosszmájú híresztelésekkel ellentétben nem egy sajtos tésztát próbálok meg bolognaiként eladni most nektek...

Bizonyíték nem ígéret:

50 dkg darált marhahús
2 doboz darabolt hámozott paradicsom konzerv (2x40 dkg)
1 sűrített paradicsom konzerv (140 g)
50 dkg champignon gomba  megtisztítva, vékonyan felszeletelve
2 sárgarépa konyhai késes robotgéppel apróra darálva
1 nagy fej vöröshagyma finomra vágva
3 gerezd fokhagyma apróra zúzva
1 dl száraz vörösbor
1-1 kk szártott bazsalikom, oregánó, kakukkfű
2 kk édes nemes pirospaprika
só, bors ízlés szerint
1 dl ketchup
olaj
1 csomag spagetti tészta (50 dkg)
Trappista, parmezán sajt reszelve

Salátához:

1 csomag rukkola (20 dkg)
10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom felcsíkozva
2 csomag bazsalikomos mini mozzarella (20 dkg)

Egy lefedhető mély falú teflon serpenyőben a felmelegített olajon üvegesre pirítjuk a hagymát , majd megsütjük rajta a darált húst. A húst sóval borssal, pirospaprikával, bazsalikommal, oregánóval, kakukkfűvel és fokhagymával fűszerezzük. Majd magasabb lángon borral felöntve alaposan elkevergetjük. Hozzáadjuk a reszelt répát és a felszeletelt gombát, ha szükséges utánafűszerezzük és fedő alatt lassú tűzön 15 perc alatt pároljuk, míg a gomba összeesik. Ezután hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és a sűrített paradicsomot, ketchupot, majd fedő alatt. lassú tűzön további 50 perc alatt krémes állagúra főzzük a ragut. Ezalatt megmossuk, lecsepegtetjük a rukkolát, összeforgatjuk a mozzarellával, aszalt paradicsommal, és az aszalt paradicsom olajával ízestjük a salátát, valamint frissen őrölt borsot őrlünk rá. A tésztát a csomagoláson szereplő leírás alapján készre főzzük sós olajos vízben (1 kk só, 1 ek olaj). A spagettit leöntjük a ragúval és sajttal megszórva kínáljuk. Mellé salátát adunk. A paradicsomos szósz édes ízét nagyon jól ellensúlyozza a rukkola keserűsége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...