2013. május 5., vasárnap

Medvehagymás krémleves

Bálint gazdák és egyéb botanikusok előnyben, hogy a dekorációként használt növény vajon mi lehet. Na jó az olvasni tudok is előnyben vannak, mert számukra különösebb szemmeresztgetés nélkül is könnyen kiderül már a címből, hogy medvehagymáról van szó. Tavaly a pestos feldolgozással próbálkoztam, de nekem nem igazán jött be, mert túl tömény, és bár jelenleg nem igazán kell semmilyen közeli embertársra tekintettel lennem, de azért felebaráti szeretetből mégsem szerettem volna egy kondér tömény hagymalevelet kanalazgatni, ezért úgy gondoltam, hogy a karakteres medvehagyma ízét a cukkinivel lazítom fel, na meg nagyjából fél üveg borral, de ez már egy másik történet...a lényeg, hogy most nem a vacsora mellé hanem leginkább bele volt a bor tálalva.

Amíg el nem felejtem:

30 dkg medvehagyma felszeletelve
1,5 kg cukkini felkarikázva (1 cukkinit félreteszünk levesbetétnek)
2 dl 20 %-os főzőtejszín
3 ek vaj
3 dl száraz fehérbor
1 knorr házias tyúkhúsleves alap
20 dkg bacon felkockázva
15 dkg chedar reszelve
1/2 szerecsendió lereszelve
só, bors

Egy lábosban közepes tűzön megolvasztom a vajat és megfonnyasztom rajta a hagymát, majd 2-3 perc múlva mehet utána a cukkini.Fűszerezem sóval, rengeteg frissen őrölt borssal és ráreszelem a szerecsendiót. Fedő alatt lassú tűzön 10 perc alatt tovább párolom, míg nagyjából a felére össze nem esik, majd magasra tekerem a lángot félrehúzom a zöldségeket és beleöntöm a lábosba a bort, kevergetem, hogy elpárologjon az alkohol, majd felöntöm 1,5 l vízzel és beledobom a levesízesítő kockát. Lefedve lassú tűzön további 20 percig főzöm, ha a cukkini megpuhult, akkor kézi botmixerrel összeturmixolom, felöntöm tejszínnel és hozzáadom a reszelt sajtot. Alaposan elkeverem, hogy a sajt felolvadjon, majd további 5-10 percig főzöm. Ezalatt elkészítem a levesbetétet. Egy serpenyőben magas tűzön megpirítom a bacont, és ráteszem az először négybe vágott, majd felkarikázott cukkinit. Alaposan megborsozom (sózni nem kell a bacon miatt). A levest az így elkészült levesbetéttel megszórva tálalom. Hidegen is nagyon finom.

1 megjegyzés:

  1. Tisztelt Szerkesztő!

    A színvonalas bejegyzései felkeltették az érdeklődésünket. Megköszönném ha kapcsolatfelvétel céljából elküldené az e-mail elérhetőségét a kzsolt@innofield.hu címre.

    Az együttműködését előre is köszönöm.

    Üdvözlettel:

    Kovács Zsolt, Projektvezető

    iNNOFIELD Kft

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...