2013. április 10., szerda

Libamáj hagyma chutneyval és tokaji aszuban párolt gyümölcsökkel


Az eddigi sok szövegelésért kompenzációképp, nemcsak, hogy nem írok hosszú bevezetőt, de még egy elképesztően finom receptet is megosztok a blogon, anélkül, hogy át kéne rágnotok magatokat a bevezetően. Azért a büntetős szóvicc nem maradhatott ki....

 
Hagyma chutneyoz:

4 fej lila hagyma félbevágva vékonyan felkarikázva
2 ek cukor
2 ek méz
4 cl vörösbor
2 ek balzsamecet
1 kk só

Tokajiban párolt gyümölcshöz:

2 db alma negyedelve, magházát eltávolítva, vékonyan felszeletelve
20 dkg nagy szemű lila szőlő, félbevágva
2 ek vaj
2 ek cukor
1 tk mézeskalács fűszerkeverék
0,5 dl tokaji aszú (nálam 3 puttonnyi volt)

70 dkg Libamáj ujjnyi vastagon felvágva
só, bors

Egy teflonserpenyőben karamellizáljuk a cukrot, majd a mézet is hozzákeverjük. Ha a méz is felolvadt hozzákeverjük a hagymát és alaposan átforgatjuk, hogy bevonja a karamellizált cukor. Mikor a hagyma megpárolódott ízesítjük a vörösborral, balzsamecettel, sóval és fedő alatt lefedve lassú tűzön további 15-20 perc alatt pároljuk. Közben néhányszor ránézünk, megkevergetjük. Egy másik serpenyőben karamellizáljuk a cukrot, majd közepes tűzön megolvasztjuk a vajat. Rátesszük az almát, szőlőt és összeforgatjuk a gyümölcsöket a karamellel. Fűszerezzük a mézeskalács keverékkel és öntsük fel borral. Kevergessük a gyümölcsragut, hogy az alkohol elpárologjon, majd fedő alatt puhára pároljuk. A libamájszeleteket sózzuk, borsozzuk, egy serpenyőben közepes tűzön, oldalanként 1-2 perc alatt megpirítjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...